Symbióza: Ebola a neoliberální kapitalismus

23. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Příběh eboly začal téměř před čtyřmi dekádami, v roce 1976, kdy se poprvé rozšířila v Súdánu a Demokratické republice Kongo (Zairu). Podobně jako malárie našla tato nemoc sympatizujícího partnera v neoliberální ekonomické politice, která dává přednost alokaci zdrojů nikoliv podle toho, kde jsou třeba, ale podle toho, kde může korporátní kapitál nejsnadněji dojít zisku.

Minulý týden jsme byli svědky přenosu infekce z člověka na člověka na třech kontinentech. A to je jen začátek, co říkáte?

Malárie přirozeně zasahuje tropické oblasti, kde žijí převážně chudí lidé. (Ne tak docela, ještě v 19. století se hojně vyskytovala například i na Krymu - KD.) Ebola historicky vzato zasáhla pouze Afriku. Lékařský výzkum je drahý a obyčejně tažen soukromými investicemi, které jsou motivovány ziskem, ne službou. Takže zatímco malárie dál devastovala třetí svět a ebola setrvávala v skrytu jako časovaná bomba, zdravotnický průmysl obojí z největší části ignoroval a vynakládal peníze na ziskovější podniky, jako je vývoj léků proti erektilní disfunkci osmdesátníků.

Zatímco korporátní peníze na výzkum míří do ziskovějších produktů, boj s nemocemi jako ebola zůstává na veřejném sektoru. Po celé Africe, kde kolonialismus drancoval zdroje a neoliberalismus zatížil vlády strukturálním dluhem, není veřejný sektor moc silný a často nesvede zajistit ani základní infrastrukturu pro zásobování vodou nebo vzdělání. Rozvinutý a pokročilý zdravotnický sektor nevznikl. To ponechává kontinent na milost a nemilost americké a evropské filantropii, která je však často více přitahována atraktivnějšími a módnějšími případy, jako záchrana divoké přírody nebo nenávist k eminentně nenáviděníhodnému ugandskému válečnému podnikateli Josephu Konymu.

Apatie prvního světa vůči ebole pokračovala i poté, co před šesti měsíci propukla stávající epidemie, která se postupně rozšířila do sedmi zemí a nejhůře zasáhla Sierru Leone, Libérii a Guineu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9196

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2014