Porošenko zvítězil v ukrajinských volbách

26. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Z průzkumů provedených u východů z volebních místností na Ukrajině vyplývá, že tamější nedělní předčasné všeobecné volby zřejmě potvrdily prozápadní politický kurs Ukrajiny. Zdá se, že v ukrajinském parlamentu budou víceméně dominovat síly loajální prezidentu Petru Porošenkovi, avšak podporu získaly i radikálnější strany a strany aktivistů z majdanské revoluce. Volby se konaly, zatímco části východní Ukrajiny jsou stále pod kontrolou proruských separatistů. Zbytek Ukrajiny zdá se zachvacuje stále radikálnější nálada, která požaduje od nové vlády, vedené Porošenkem, miliardářským magnátem vlastnícím čokoládovny, radikální reformy.

Z prvních průzkumů provedených u východů z volebních místností vyplývá, že Porošenkův blok získal něco pod pětadvacet procent hlasů a asi 20 procent hlasů získala Lidová fronta premiéra Arsenie Jaceňuka. Samopomič, strana, kterou většinou tvoří majdanští aktivisté, získala asi 11 procent hlasů a přes pětiprocentní hranici se dostaly další čtyři strany, včetně Opozičního bloku, skládajícího se s bývalých stoupenců Viktora Janukovyče, a Vlast, v jejímž čele stojí bývalá premiérka Julia Tymošenková.

Prezident Porošenko zřejmě doufá, že mu nový parlamentní mandát pomůže prosadit hospodářské a politické reformy a ukončit konflikt na východě Ukrajiny. Jenže všechny tyto úkoly vypadají s příchodem zimy velmi složitě, hospodářská situace Ukrajiny je nebezpečná a proruští separatisté defacto vytvářejí na východě země samostatný stát.

Dvě ultrapravicové strany, Svoboda a Pravý sektor, ve volbách nezaznamenaly zrovna velké úspěchy, navzdory tvrzení Kremlu, že je Ukrajina nyní neofašistický stát. Podle průzkumů provedených u východů z volebních místností těsně překročila Svoboda pětiprocentní hranici se 6 procenty a Pravý sektor získal něco mezi 2-3 procenty voličských hlasů.

Jiné radikální strany zřejmě pětiprocentní hranici překročí, včetně strany, kterou vede kontrovertzní Oleh Ljaško, který se podílel na věznění a vyslýchání separatistů na východě Ukrajiny a často používal pochybných metod. Jeho strana zřejmě získá 7 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7726

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2014