Angličtí politikové vedou Británii neomylně ke katastrofě

25. 10. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Johann Lamontová, šéfka skotských labouristů, oznámila, že odstupuje z vedení Labouristické strany ve Skotsku, a to pouhých sedm měsíců před nacházejícími všeobecnými volbami, které se budou konat v Británii v květnu 2015. Lamontová charakterizovala anglické vedení Labouristické strany jako "dinosaury", kteří nechápou situaci na politické scéně ve Skotsku, která se od referenda o nezávislosti radikálně změnila.

Lamontová obvinila své anglické labouristické kolegy, že se snaží řídit Skotsko "jako pobočku Londýna". Plně ji podpořil bývalý skotský labouristický první ministr Henry McLeish, který poukázal na to, že anglická Labouristická strana nemá absolutně tušení o "realitě politiky ve Skotsku" a čelí problému "historických, epochálních rozměrů", které mohou znamenat, že labouristé prohrají nadcházející všeobecné volby.

Labouristická strana může ve všeobecných volbách v Británii zvítězit jen potud, pokud má silnou voličskou podporu ve Skotsku. Anglie totiž většinou hlasuje pro konzervativce. Právě proto se labourističí politikové, včetně Lamontové, drtivou většinou postavili proti nezávislosti Skotska, neboť bez skotských labouristických poslanců by už zřejmě Labouristická strana nikdy v Anglii nevyhrála volby.

Potíž je, že svou "kolaborací s anglickými stranami" během skotského referenda ztratila skotská Labouristická strana obrovské množství voličské podpory, především v tradičně levicových volebních okrscích, jako je Glasgow. Voliči úprkem přešli ke skotským nacionalistům, jejichž členská základna se více než ztrojnásobila na přibližně 90 000 (z 25 000 před referendem), a stali se tak třetí nejsilnější britskou stranou.

V rozhovoru pro lidový skotský deník The Daily Record zdůrazňuje Lamontová, že odstoupila z vedení strany, "aby se mohla konat debata, kterou naše země požaduje". Dodala: "Myslím, že moc by měla být decentralizována ze skotského parlamentu do jednotlivých komunit. Avšak labourističtí kolegové si musejí uvědomit, že ohniskem skotské politiky je dnes Edinburk, nikoliv Londýn."

V rozhlase BBC Lamontová v sobotu uvedla: "Labouristická strana ve Skotsku je už deset let v úpadku a stále roste popularita skotských nacionalistů. Labouristická strana prostě nezvládla svůj postoj k otázce decentralizace Skotska."

Zdá se, že rozklad Labouristické strany ve Skotsku, signalizovaný nynější rezignací Lamontové, může znamenat, že britské všeobecné volby v květnu 2015 vyhrají konzervativci a extremně pravicová strana UKIP.

Konzervativní strana je postižena euroskeptickou hysterií, nejnověji signalizovanou odporem konzervativního premiéra Davida Camerona vůči požadavku Bruselu, aby Británie uhradila Evropské unii dalších 1,7 miliard euro, podle systému plateb, který Británie předtím stejně jako všechny ostatní členské země EU schválila.

Anglická média jsou v současnosti trvale plná neuvěřitelné hysterie proti Evropské unii, imigrantům a cizincům. Dosti podstatná část anglické veřejnosti se ukájí naprosto nerealistickými sny o odchodu Británie z EU a o jakémsi znovuvytvoření někdejšího Britského impéria. Přestože angličtí podnikatelé opakovaně varují, že odchod Británie z EU by byl pro zemi katastrofou, je zjevné, že pod tlakem euroskeptiků se angličtí konzervativci skutečně připravují na to Británii z EU vyčlenit a vytvořit proti evropským zemím vysokou imigrační hráz - především chtějí zamezit vstupu do země občanům z nových členských zemí EU, jako je Polsko a Česká republika, jejichž vstup do EU Británie kdysi podporovala.

Pokud by k odchodu Británie z Evropské unie opravdu došlo, je velmi pravděpodobné, že ve Skotsku dojde k revoluci. Skoti totiž drtivou většinou nejsou euroskeptiky a chtějí zůstat v Evropské unii. Zdá se, že usilovná snaha anglické pravice dosáhnout odchodu Británie z EU bude mít katastrofální dopady: Skotsko se na odchodu z EU odmítne podílet, a dojde tak zřejmě k rozčlenění Spojeného království. Angličtí politikové ve své aroganci si nejsou vědomi, jak silný hněv vládne ve Skotsku po referendu o nezávislosti: velký počet skotských voličů, kteří na základě příslibů anglických politiků ohledně další decentralizace Skotska, učiněných před referendem, hlasovalo proti nezávislosti, je nesmírně zklamáno tím, co vnímají jako zradu anglických politiků.

K tomu: Johann Lamont resigns as Scottish Labour leader: Some of my colleagues are dinosaurs, they don't see that things have changed ZDE

Johann Lamont quits as head of Scottish Labour ZDE

0
Vytisknout
10191

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2014