Černý prorocký oheň: Nová kniha Cornella Westa je také kritikou Baracka Obamy

24. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

Americký černý filosof a aktivista Cornell West ve své nové knize připomíná, že doba prvního černého prezidenta je také érou rasových bouří ve Fergusonu, dronových válek, nového Jima Crowa a Wall Streetu.

Nejnovější kniha Cornella Westa Černý prorocký oheň: V dialogu a editováno Christou Buschedorfovou (Black Prophetic Fire: In Dialogue With and Edited by Christa Buschendorf) ZDE předkládá sérii rozhovorů o příkladech černé profetické tradice zaměřené proti rasové a ekonomické nespravedlnosti. West čtenářům připomíná, proč zůstává jedním z nejznámějších, nejkontroverznějších a nejvýznamnějších amerických veřejných intelektuálů. V minulé dekádě West zaujímal v americkém intelektuálním životě unikátní roli. Bývalý profesor Harvardské univerzity - nyní přednáší v Union Theological Seminary v New Yorku - a autor bestsellerů se stal jedním z nejhlasitějších kritiků prezidenta Baracka Obamy.

Nová kniha tuto fundamentální kritiku zřetelně artikuluje. "Když černá střední třída ztrácí takřka 60% svého bohatství, černá dělnická třída je devastována stagnujícími mzdami a rostoucími cenami a černí chudí v rámci nového Jima Crowa (symbolu rasové segregace) pustošeni masivní nezaměstnaností, zchátralými školami, nepřijatelným bydlením a hypervězněním, doba Obamova nahlížena optikou černé profetické tradice vypadá bezútěšně," tvrdí West. "Tento profetický pohled není osobním útokem na černého prezidenta; spíše jde o celkové obvinění systému vedeného spoluvinným černým prezidentem."

To jsou ohnivá slova a West je používá s vášní a horlivostí připomínající aktivisty s duchem Idy B. Wellsové, Elly Bakerové, Fredericka Douglase nebo Malcolma X, tedy postav, které ve své knize představuje. Některé Westovy minulé kritiky byly za hranou, ale zde zůstává uměřený.

Vyhýbá se osobním útokům a zaměřuje se na depresívní stav rasové a ekonomické nespravedlnosti v Americe, v zemi, kterou charakterizuje jako ovládanou bohatými elitami, jež aktivně potlačují demokratické snahy a cenzurují radikální hlasy a vize.

West definuje černou profetickou tradici jako integrálně zahrnující "morální integritu, politickou konzistenci a systematickou analýzu". West srovnává odvážnou pravdomluvnost a aktivismus minulosti se zakřiknutými a tichými hlasy současných černých lídrů, a nabízí skutečný útok na americkou kulturu chamtivosti, individualismu a popírání, která, jak tvrdí, se zmocnila značné části černé komunity.

Prorocký oheň je důležitý a včasný výkřik srdce, který připomíná Jamese Baldwina. Kapitalistické excesy, bezpáteřný ústup neoliberalismu od spravedlnosti a kolaborace černé elity s bohatými jsou podle Westovy analýzy všechny součástí širšího národního úpadku, který prakticky ochromil kdysi pyšnou tradici černého profetického aktivismu.

Klíčové postavy hnutí černých za osvobození, jak nám West připomíná, vyslovují pravdy, kteří si mocní nepřejí slyšet. Stejně důležité je i to, že sdílejí radikální vize sociální spravedlnosti, které děsí i ty komunity, za něž bojují. Nové Westovo dílo se snaží tento typ aktivismu vzkřísit, předkládá příklady síly a vlivu tradice, jejíž odkaz oslovuje i naši dobu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7350

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2014