Russell Brand: Jak žvanění západních politiků potvrzuje jejich mocenský narativ

25. 10. 2014

čas čtení 18 minut

Více než 250 000 diváků zhlédlo od čtvrtka další vydání "Trews", tj. "True News" britského komika Russella Branda, který v něm zesměšnil žvanění kanadského premiéra po násilném útoku osamělého střelce v Ottawě, stejně jako fráze Baracka Obamy a chladnokrevně zlovolné výroky britské konzervativní ministryně vnitra Theresy Mayové. Je to velmi inteligentní dekonstrukce pokryteckých oficiálních řečí, jakou by měl provozovat i někdo v ČR. Zde je to video a český překlad.


Russell Brand: Dnešní Trews, True News, se soustřeďují na události v Ottawě, v Kanadě, a na nedávné násilnosti, k nimž tam došlo. Jak se to vztahuje k širšímu mezinárodnímu narativu. Říkají nám konvenční média pravdu? Podívejme se.


France24.com: Došlo během dvou dnů v Kanadě k dvěma útokům. Zaprvé dva lidi byli přejeti automobilem v Quebeku, dva vojáci zemřeli, útočníka posléze usmrtila policie, a teď vidíme v Ottawě uzamčený parlament. Střelec nejprve začal střílet u válečného památníku a pak v parlamentě.

Russell Brand: Zatím máme jen dvě fakta: že došlo k dvěma násilným incidentům na místech, kde normálně k násilí nedochází. To je všechno, co zatím víme:

France24.com: Město je také uzavřeno, A Ottawa - normálně z Ottawy nepřichází mnoho zpráv - -

Russell Brand: Tak to je pozitivní - konečně přicházejí zprávy z Ottawy!

France24.com: - - samozřejmě, je to kanadské hlavní město a Kanada se podílí na úsilí porazit organizaci Islámský stát.

Russell Brand: Ale! (Smích) Dostali jsme informaci o dvou násilných činech a teď se zmínili o Islámském státu. Vůbec nevím, jak to spojili dohromady. Jen jsem ty dvě věci prostě slyšel ve zprávách dohromady.

Kanadský premiér Stephen Harper: Mí kanadští spoluobčané!

Russell Brand: Co je to, že se postaví mezi dvě vlajky? Cameron to taky nedávno dělal. Nelíbí se mi, když vedoucí politikové stojí takhle mezi vlajkami. Jako okřídlení andělé spravedlnosti.

Kanadský premiér: Napodruhé tento týden došlo na naší půdě došlo k brutálnímu a násilnému útoku.

Russell Brand: Zajímavé. Na půdě?

Kanadský premiér: Dnes jsou naše myšlenky a modlitby s rodinou a přáteli desátníka Nathana Cerilla z pluku Argyle and Southern Highlanders. Desátník Cerillo byl dnes usmrcen, byl chladnokrevně zavražděn -

Russell Brand: Používá tady hodně evokativního jazyka. Je to zajímavé. Tenhle projev má vlastní agendu. Skrývá se za ním úmysl. Tohle není jazyk, který používáme pro poskytování informací. Protože když se tady podíváte na Stephena Harpera, já jsem byl v Kanadě, nenávidí ho, protože demokracie tam nefunguje pořádně, je úplně zjevné, že vás tímto projevem někam vede. Viz to používání těch militaristických titulů, použití výrazu "chladnokrevně". To je přece zajímavé. Vždyt nevíte, v jakém rozpoložení jsou lidi, když vraždí. Klidně mohl být ve frenetickém stavu horečného rozčilení, nevíme o tom nic. Tenhle projev je pokus vyjádřit názor a nikoliv prezentovat informace. Ale k jakému závěru máme podle vás dojít, pane Harpere?

Kanadský premiér: - když poskytoval ceremoniální strážní službu u kanadského válečného památníku. To svaté místo, které je poctou těm, kteří obětovali své životy, abychom my mohli žít ve svobodné, demokratické a bezpečné společnosti.

Russell Brand: (Smích), No, teda Steve, tak to teda nevím, jestli je funkcí armády zajišťovat, aby obyvatelstvo žilo v bezpečné a svobodné demokratické společnosti. To zní jako tvrzení, které potřebuje trochu analýzy. Myslím, že rolí armády je hájit zájmy mocných lidí nahoře, a zabránit tomu, aby ve společnosti docházelo k nějakému dialogu, který by to paradigma dokázal pozměnit. Ale dobře, Steve, přednášíš projev, tak dál?

Kanadský premiér: Naše myšlenky a modlitby také zůstávají u příbuzných a přátel důstojníka Peteri Svensonna, který byl tento týden usmrcen teroristou, který se inspiroval organizací ISIL.

Russell Brand: Tak to moment, kde jsou důkazy, že ho inspiroval ISIL? To je tvrzení naprosto bez důkazů.

Kanadský premiér: V příštích dnech se o tomto teroristovi a o jeho možných komplicech dovíme další informace.

Russell Brand: Tak možná do té doby drž hubu, ne?

Kanadský premiér: Také nám to připomíná, že útoky na náš bezpečnostní personál a na naše vládní instituce jsou svou samotnou podstatou útoky na naší zemi, na naše hodnoty, na naši společnost, na nás Kanaďany.

Russell Brand: Je to zajímavé. On vám říká, jak máte přemýšlet. Co bych si měl o tomto násilném aktu myslet? Nemějte pochyb, je to útok na naše kanadské hodnoty, na naši svobodu. To je velmi známý druh projevu, že. Když dojde k takovýmto útokům, "je to útok na nás na všechny". Je to ale skutečně útok na nás na všechny? Skutečně nás všechny ty instituce ochraňují? Jen to tak říkám, ale kde máš důkazy, Steve?

Kanadský premiér: A ať není žádné nedorozumění. My se nenecháme zastrašit. Kanada se nikdy nenechá zastrašit.

Russell Brand: Cha! Je to opravdu divné, říkat něco takového o Kanadě! Kanada je jen kus země. A vlajka s tím slonem. No, vypadá pěkně sebevědomě. Není zastrašená? Ne, protože je to kus země a pak látka, na níž je zobrazen list, takže ty asi těžko zastrašíte. Je to velmi zjednodušený a emotivní jazyk, aplikovaný na pojem.

Kanadský premiér: Povede nás to k tomu, že posílíme svou rozhodnost a zdvojnásobíme své úsilí a úsilí našich státních bezpečnostních struktur.

Russell Brand: Aha, takže dáme další moc armádě a vládním institucím a té moci budeme používat, jak my chceme, protože vy jste ohroženi a my nechceme, aby byla Kanada zastrašována. "No, ale já chci být svobodný a mít možnost dělat si -" - "Ty chceš, aby byla Kanada zastrašována?? Podívej se na tu vlajku! Představ si, jak bude zastrašená, bude viset zplihle." - "No, to nechci." - "Dobře, tak mi dej svůj počítač."

Kanadský premiér: - podniknout všechny nutné kroky k identifikaci a boji proti hrozbám , abych tady doma byli v bezpečí.

Russell Brand: "Důležité je, že on pořád mluví o Islámském státu a o ISIL. Proč to dělá? Zatím vědí jen to, že jediný chlap, o němž říkají, že to byl džihádista, byl sympatizant, a ten druhý člověk byl nový konvertita k islámu. Ale ten nový konvertita k islámu byl také duševně nemocný. Kdybyste se s někým seznámili, a dali si s ním kafe, a zeptali se ho, "Tak mi o sobě něco řekněte? Nedávno jste přestoupil k islámu, že?" - "Ano, a taky jsem duševně nemocný." A pak v další minutě začne rozbíjet talíře. A vy řeknete: "To děláte, protože jste muslim?" Ne, přece normální reakce by byla: "Kamaráde, jsi duševně nemocný, přestaň rozbíjet ty talíře." "Je to v Koránu, že se mají rozbíjet talíře? Ty jsi členem organizace ISIL?" Pěkně se to hodí pro jejich argumentaci.

Kanadský premiér: - stejně jako zdvojnásobíme své úsilí ke spolupráci s našimi spojenci po celém světě a budeme bojovat proti teroristickým organizacím, které brutalizují osoby v jiných zemích ve snaze přinést své divošství i k našim břehům.

Russell Brand: "Lidi v jiných zemích doufající přinést své divošství k našim břehům." Mě by zajímalo, co si myslí lidé na Blízkém východě o neustálé okupaci jejiích zemí západními armádami, které podporují tamější průmysl a korporace, které mají prospěch z tamějších přírodních zdrojů.

Kanadský premiér: Tito lidé nikde nenaleznou útočiště.

Russell Brand: Je zajímavé, že mnoho z toho, co Steve Harper říká, zní velmi rozumně. Ano, došlo k útoku na instituci, došlo k útoku na vojenský personál, to je nesprávné, je to nesprávné. Ale jde o to, co se s těmito informacemi děje a jak jsou tyto informace používány a k čemu, to je zajímavé. Protože člověk jménem Justin Balk střelbou usmrtil tři kanadské policisty na koních v Novém Brunswicku, došlo k tomu v červnu. A v té souvislosti se vůbec o žádném terorismu nehovořilo, i když vraždy měly charakteristické rysy konzervativního protistátního spiknutí, připomínající norského vraha Anderse Breivika. Je zajímavé, že když dojde k takovémuto vraždění, bylo to relativně nedávno, to není užitečná vražda. Byla to taky vražda policistů, stalo se to také náhle a překvapivě, ale ve zprávách to nebylo. Nikdo neřekl, "Pozor, musíme si dávat pozor na bělochy, inspirované individualistickou materialistickou, nihilistickou korporátní kulturou, která je sobecká a chtivá peněz." Protože to se nehodí pro cíle kanadské vlády a jejích spojenců. Ti jsou součástí širšího tématu, širšího narativu. Důležité je, jak se tyto vraždy používají k přesvědčování lidí o určitých argumentech. Podívejme se, co k tomu říká Barack Obama. Ten se k tomu přidává:

Barack Obama: Je pro nás velmi důležité uznat, že když jde o teroristickou činnost, Spojené státy se musejí naprosto synchronizovat.

Russell Brand: Ne. Vůbec nejde o teroristickou činnost. Jde o naše podnikatelské zájmy v zahraničí. Když jde o přijímaný narativ, v jehož rámci se vnucuje vládní moc domácímu obyvatelstvu a podporuje se korporátní moc v zahraničí. Pak USA a Kanada a mezinárodní korporátní svět hovoří jediným společným jazykem. Nikomu nevadí, když běloch zabije tři kanadské policisty na koních, ale všem vadí, když "nedávný konvertita k islámu" zastřelí kanadského vojáka.

Barack Obama: Spolupracovali jsme v minulosti a jistě budeme spolupracovat i v budoucnosti.

Russell Brand: Barack Obama, si to přiznejme. On už to není člověk, jakým byl. Vždyť se na něj podívejte. Je mi líto. "Yes, we can." "Jsem velmi, velmi unavený." Podívejte se, jak vypadá. Jako by ho vyždímali. "Jsem přesvědčen, že uděláme lepší Ameriku. Podívejte se na mě, jsem černoch a stal jsem se prezidentem! Podívejte se na mé děti a na manželkou, bude to senzační." (Zvuk ždímání) "Do prdele, jděte tam, je to vina islámu, ISIL, jsem šíleně unavený, ještě musím pár věcí udělat, nechte mě, ať to přežiju."

Barack Obama: Opravdu to mnou otřáslo.

Russell Brand: Vadilo ti, když zastřelil ten běloch ty tři policisty? Ne, to mnou neotřáslo. Není to použitelné pro širší narativ. Pro to, co potřebujeme v zahraničí a pro to, co potřebujeme k udržení kontroly na domácí scéně. Klidně si postřílejte, kolik lidí chcete, když jste běloch. S autem si zajeďte, kam chcete, když jste běloch. Pozor, ale nesmíte být zatracený muslim a udělat to, protože pak my toho zneužijeme ke svým cílům.

Barack Obama: Samozřejmě to začleníme do našeho pokračujícího boje proti terorismu.

Russell Brand: Je to tady dokonce velkými písmeny: OBAMA: JEŠTĚ NEMÁME INFORMACE O MOTIVACI STŘELCE. No, ale určitě za to může islám, přece. Bylo by to dobré, kdyby tomu tak bylo, hodilo by se to. Vzpomínáte na toho atentátníka z Oklahomy, Tima McVeigha? "Někdo vybombardoval támhletu budovu!" (Šeptá upozornění:) "Ale byl to běloch." "Aha, tak to se neznepokojujte, nic to není, ignorujte to. Až teprve, až něco udělá hnědý člověk, pak můžeme začít vést války."

Barack Obama: Existuje celá řada spiknutí, která jsou překažena.

Russell Brand: Jen vám chci říct, že tohle není šílený blábol paranoidního šílence - no, možná to je, ale taky je to náhodou pravda. Po 11. září rozšířil Vlastenecký zákon v Americe státní dohled nad občany. A nezapomeňte na Steve Harpera v jeho projevu: "Kanada se nedá zastrašit, ta vlajka zůstane napnutá!" Zneužijí toho k zavedení nových zákonů, budou špehovat domácí obyvatelstvo a pokračovat v agresi na Blízkém východě k prosazování svých podnikatelských cílů. To se stalo. Po 11. září byli vězňové v zálivu Guantánama mučeni a vězněni bez jakéhokoliv obvinění. "Nemylte se," řekl George W. Bush roku 2005. "Toto je válka proti lidem, kteří šíří ideologii a používají terorismus k prosazování svých cílů." Ale to je on! On je ta osoba, "Je to válka proti lidem, kteří šíří ideologii" - ano, kapitalismus, konsumerismus, neoliberalismus, "a používají teror k dosažení svých cílů". Ten teror odpovídá našim postojům a toho teroru budeme používat. Myslím, že George W. Bush byl vlastně brilantní existencialistický básník. "Kdo je vlastně terorista??"

A Theresa May nyní před znepokojující mapou Británie, udělanou z britských vlajek:

Britská ministryně vnitra Theresa May: Je absurdní, že je pro britskou vládu tak obtížné zbavit se nebezpečných cizinců.

Russell Brand: Thereso, ne! Nebezpeční cizinci! Nebezpeční cizinci přijíždějí do naší země, kradou nám zaměstnání a naše ženy! Ty jsi politička? Já jsem komik, lidi mi říkají, Neříkej to v televizi, Russelle, ty idiote, ale tahle osoba má opravdu dobré zaměstnání a mluví v televizi o nebezpečných cizincích! V Británii, naše reakce na atentáty v Londýně r. 2005: Tony Blair, tehdejší vůdce, teď víme, že to, co tehdy dělal, bylo, že se tajně připravoval na to, že bude pracovat pro kazašského diktátora a pro kuvajtské ropné společnosti, po těch atentátech v roce 2005 Blair řekl, "Ať nikdo není na pochybách, že se pravidla hry změnila." - Ona je to snad hra? "Ano, je to hra, protože já z toho velmi brzo budu mít velmi lukrativní místo."

Theresa May: Proto příští volební manifest Konzervativní strany zruší Zákon o lidských právech.

Russell Brand: Samozřejmě. Kdo z nás by chtěl Zákon o lidských právech. Znáte vůbec někoho, komu by záleželo na Zákonu o lidských právech? To na nás bude mít dopad. Budu moct veřejně říkat "Zbavme se cizinců" a udržím si pořád své místo, kde vystupuju v tartanovém saku:

Theresa May: Jestliže odchod Británie z Evropské konvence o lidských právech napraví naše zákony o lidských právech, uděláme to.

Russell Brand: Skutečné zprávy za všemi těmito informacemi jsou, že v Americe rychle stoupají ceny akcií. Ve firmách, které vyrábějí bomby pro západní koalici a rakety, bezpilotní letadla a stihačky, které se podílejí na nejnovější válce. To jsou pozoruhodné zprávy. V Británii je předložen ke schválení nový zákon, tzv. Špehovací charta, oni nás budou špehovat pro naši vlastní bezpečnost. "Proč špehujete naše účty na Facebooku? Proč nám čtete emaily?" - "Děláme to, abychom ti pomohli. Chtěli jsme ti pomoci zorganizovat narozeninový večírek a tys to zkazil!" Minulý měsíc americké válečné lodi odpálily rakety Tomahawk během pouhých 24 hodin za 65 milionů dolarů. Kdybychom vydali tyto peníze na léčení eboly, nebyla by žádná ebola. Oni odpálili léčbu eboly za jediný den. "Promiňte, my máme ebolu." "Drž hubu. Střílíme."

Theresa May: Britská vláda zanedlouho zveřejní zákon o imigraci, aby bylo jednodušší zbavit se lidí, kteří tady nemají co dělat.

Russell Brand: Jasně. Zbavte se lidí, kteří tady nemají co dělat. Myslíte firmy jako Vodafone, Starbucks a Amazon? Google, který sem leze, zneužívá naše zdroje a naše daňové poplatníky, pracovní síly, které dostaly vzdělání z našich peněz? Ne, my chceme odstranit lidi, kteří se trochu odlišují...

Theresa May: Snížíme možnosti práva na odvolání.

Russell Brand: "Jdi do prdele!" "Smím se odvolat?" "Ne." (Smích). Už jsem vám řekl, že jsem byl na místě, kde ilegální žadatelé o azyl dostávají potraviny, právní poradenství a léky. Opravdu, jako člověk, si tam zajděte, podívejte se, jak to tam vypadá. "Vy svině, vám se tady daří tak dobře, žejo." Proboha, vždyť jsme všichni lidé, nalezněme způsob, jak si navzájem pomáhat. A jestliže to bude znamenat, že zisky korporací budou trochu menší a skončí války v zahraničí, tak ať tomu tak je. "Sýrie: Musíme pomoci Sýrii." Syřané: "Chceme přijít do Británie." Británie: "V žádném případě!" "Můžu se odvolat?" "Jdi do prdele!"

Jde o to, že události v Ottawě jsou zneužívány k prosazování narativu, který jim umožní, aby dál vedli války v zahraničí, umožní jim omezovat naši svobodu. A to jsou pravdivé zprávy. Trews, True News.

0
Vytisknout
10674

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2014