Británie zrušila svou podporu pro záchranné operace uprchlíků ve Středozemí

28. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Uprchlíci a lidskoprávní organizace reagovaly hněvivě na tvrzení britského ministerstva zahraničí, že záchranné operace povzbuzují lidi, aby riskovali cestu do Evropy

Británie nebude podporovat žádné další záchranně operace pro uprchlíky na vratkých člunech ve Středozemí a nechá je tam, aby se utopili. Podle britského ministerstva zahraničí totiž pomoc topícím se uprchlíkům pouze povzbuzuje další imigranty, aby riskovali cestu do Evropy.

Tento týden končí italská záchranná operace pro uprchlíky, nazvaná Mare nostrum, která pomohla za posledních 12 měsíců zachránit asi 150 000 lidí od tragedie v Lampeduse, při níž zachynulo v říjnu 2013 500 osob.

Italská operace nyní skončí a nic jiného ji nenahradí. Italské úřady uvedly, že operace, na níž se podílí podstatná část italského námořnictva, je neudržitelná. Navzdory italskému záchrannému úsilí se od začátku letošního roku ve Středozemním moři utopilo 2500 osob.

Namísto italské operace vznikne omezená operace "ochrany hranic EU" jménem Triton, kterou bude řídit Frontex, Evropská pohraniční agentura. Její součástí budou hlídky nikoliv po celém Středozemí, ale jen do 50 km od italského pobřeží. Nová evropská operace bude mít jen třetinu dosavadních zdrojů italské operace.

Britský postoj byl tiše vyjádřen v nedávné písemné odpovědi Horní sněmobně od nové náměstkyně britského ministra zahraničí Anelayové: "Nepodporujeme plánované záchranné operace ve Středozemíi, protože to povzbuzuje imigranty, aby se pokusili o nebezpečnou přeplavbu Středozemního moře."

Generální ředitel Britské rady pro uprchlíky Maurice Wren konstatoval: "Britská vláda zdá se netuší, že ve světě probíhá největší uprchlická krize od druhé světové války. Lidé, kteří prchají před zvěrstvy, nepřestanou prchat, když jim neposkytneme záchranný pás. Nastoupit do vratkého člunu v Libyi se jim bude dál zdát racionálním rozhodnutím, jestliže utíkáte, abyste zachránili svůj život a vaše země hoří. Jediným důsledkem zrušení této pomoci bude, že budeme svědky většího počtu lidí, jak zbytečně a ostudně umírají na prahu Evropy."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7339

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2014