Hrdinové roku 2014

Russell Brand

31. 12. 2014

čas čtení 1 minuta



Britský deník Guardian nechal své komentátory vybrat osobnosti, které podle nich patří mezi hrdiny roku 2014. George Monbiot vybral komika - aktivistu Russella Branda, a to zejména kvůli jeho ochotě odhalovat vlastní chyby. "Nikdo neumí zaútočit na Russella Branda lépe než Russell Brand sám," píše Monbiot.

Brand, píše dále Monbiot, sebekritikou rozhodně nešetří a, podobně jako Cyrano z Bergeracu, ukazuje svým oponentům, jak to dělat pořádně.

Brand je těkavý, zranitelný, problémový, ale na rozdíl od většiny veřejné známých lidí se to nesnaží skrývat. Jeho emocionální čest pomáhá vysvětlit, proč oslovuje publikum a proč inspiruje lidí, které politika nezajímá.

Netvrdí, že má na všechno odpověď. Někdy může být politicky nekohorentní či naivní, ale přes to všechno je osvěžující změnou oproti úzkoprsé koherenci některých starých velkých mužů na levici, pro něž musí vše zapadat do rigidních schémat loajality a nepřátelství a kteří nejsou schopni připustit si vlastní chyby.

Tahle nepřístojná a nečestná rigidita, často vynucovaná rádoby kultovním následovnictvím, je dle mého, píše Monbiot, jedním z důvodů, proč levice zápolí o podporu.

Brandova otevřenost vůči vlastním chybám z něj dělá dobrého lídra a dobré následovníky z těch, kteří mu naslouchají. Je tím nejlepším, co se ze poslední roky na levici přihodilo.

Text v angličtině ZDE.

0
Vytisknout
8289

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2015