Vladimír Putin obvinil USA z islámského terorismu a konfliktu na Ukrajině

25. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

Ruský prezident popřel, že by se Rusko na Ukrajině chovalo agresivně a že by porušovalo suverenitu sousedních zemí

Vladimír Putin ostře kritizoval na setkání se zahraničními novináři a experty na Rusko Spojené státy a současný světový pořádek. Obvinil Washington z mnoha současných globálních problémů, včetně nepokojů na Ukrajině a islámského terorismu.

Putin uvedl, že se za posledních dvacet let Spojené státy chovají, jako kdyby to byl nějaký "zbohatlík, který najednou dostal obrovský majetek - v tomto případě, globální vůdcovství". Namísto toho, aby USA používaly svou moc moudře, řekl Putin, vytvořily jednostranný a neférový systém.

Během svého stručného úvodního vystoupení, než začal odpovídat na otázky po dobu téměř tří hodin, řekl Putin: "Výjimečnost Spojených států, způsob, jímž realizují své vůdcovství, je to opravdu ku prospěchu? A přinášejí jejich globální intervence mír a stabilitu, pokrok a vrchol demokracie? Můžeme se uvolnit a užívat si té nádhery? To vůbec ne."

Putin hovořil na závěrečném zasedání Valdajského klubu, volného seskupení zahraničních analytiků a odborníků na Rusko, které se koná každým rokem. Tentokrát se zasedání konalo v černomořském letovisku Soči. "Unilaterální diktatura a rozbíjení existujících vzorců vedou k opačnému výsledku. Namísto urovnávání konfliktů dochází k jejich eskalaci. Namísto suverenních, stabilních států, vzniká rostoucí chaos. Namísto demokracie - podpora pro velmi pochybní lidi, jako jsou neonacisté a islámští extremisté," řekl Putin.

Při odpovědích na otázky přítomných nemusel Putin čelit kritickým otázkám. Peter Lavelle, moderátor kremelské televize Russia Today, sdělil ruskému prezidentu, že je "nejvíce populárním mužem v moderní historii" a že velká část světa na něho pohlíží "jako na spasitele".

Putin popřel, že by chování Ruska na Ukrajině bylo agresivní: "Tvrzení, že se Rusko snaží obnovit nějaké impérium, že porušuje suverenitu sousedů, jsou bezpodstatná," zdůraznil.

Avšak když se Putina jeden britský novinář zeptal konkrétně na časté zprávy o ruských armádních jednotkách, operujících na východní Ukrajině, Putin otázku ignoroval.

Nebyla možnost dávat doplňující otázky. Putin se zejména zaměřil na násilí, páchané ukrajinskými jednotkami na východní Ukrajině, kde Kyjev bojuje proti proruským separatistům, jimž pomáhají ruské armádní jednotky, o nichž Kreml systematicky popírá, že jsou na Ukrajině. "Nevidíme snahu od našich partnerů v Kyjevě vyřešit problémy vztahů na jihovýchodě země politickým procesem, rozhovory," řekl Putin. "Pořád jsme svědky téhož v různých formách: potlačovat násilím."

Putin také dostal otázku ohledně výroku jeho vysokého poradce z předchozího dne, že "pokud by neexistoval Putin, neexistovalo by ani Rusko". Vjačeslav Volodin se vyjádřil, že každý útok na ruského prezidenta by měl být považován za útok na samotné Rusko. Putin se vyjádřil, že si myslí, že Rusko bez něho přežije, ale on sám by nepřežil bez Ruska. "Rusko pro mne znamená všechno, to je fakt. Nedovedu si představit, že bych byl oddělen od Ruska na jedinou vteřinu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10702

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2014