Třetina Angličanů chce hlasovat pro ultrapravicovou, euroskeptickou stranu UKIP

25. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Odchod Velké Británie z Evropské unie a její rozklad se dále přiblížil se zjištěními, vyplývajícími z průzkumu veřejného mínění, provedeného společností Opinium pro týdeník Observer. Z něho vyplývá, že téměř třetina Angličanů by byla ochotna podpořit ultrapravicovou, euroskeptickou a protiimigrantskou stranu UKIP, pokud by byli přesvědčeni, že v jejich volebním okrsku má šanci zvítězit. Z průzkumu také vyplývá, že konzervativci a labouristé mají nyní stejnou podporu 33 procent voličů (podpora konzervativců výrazně stoupla).

Vzestup popularity strany UKIP bude pro obě hlavní strany silně znepokojující. Za tři týdny se budou konat doplňovací volby ve volebním okrsku Rochester a Strood, normálně bezpečné konzervativní křeslo, které však zřejmě získá strana UKIP. Pokud v těchto volbách zvítězí za stranu UKIP Mark Reckless, který minulý měsíc opustil Konzervativní stranu, je pravděpodobné, že od konzervativců ke straně UKIP začnou přebíhat i další poslanci, pokud získají pocit, že je pravděpodobnější, že se v květnu 2015 znovu dostanou do parlamentu v rámci strany UKIP a nikoliv jako konzervativci.

Strana UKIP spolu s Konzervativní stranou budou téměř určitě usilovat o odchod Velké Británie z Evropské unie a o zákaz volného přístupu evropských občanů do Velké Británie.

Naproti tomu Skotsko, které není euroskeptické, bude těžko tolerovat snahy londýnských politiků odejít z Evropské unie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6129

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2014