Soros: Rusko zosobňuje existenční hrozbu Evropské unii

23. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Maďarský miliardář George Soros varuje, že expanzionismus Ruska je existenční hrozbou Evropské unii a požaduje větší hmotnou podporu pro Ukrajinu.

Tento investor a filantrop poukazuje na to, že Putinova směsice autoritářství a agresivního nacionalismu představuje alternativní model k západním liberálním demokraciím, který obdivují extremističtí politikové, jako je Brit Nigel Farage ze strany UKIP, Francouzka Marine Le Penová z Národní fronty a maďarský premiér Viktor Orbán.

"Evropa čelí z Ruska ohrožení své samotné existence. Ani evropští politikové, ani jejich občané si této hrozby nejsou plně vědomi a nevědí, jak nejlépe proti ní jednat," píše Soros v rozsáhlém článku v New York Review of Books.

"Rusko nyní představuje alternativu, které je fundamentálním ohrožením hodnot a principů, na nichž byla Evropská unie původně založena. Tato nová ruská alternativa je založena na používání síly, která se na domácí scéně projevuje útlakem a v zahraničí agresí. Je protikladem zákonnosti."

Soros dodal: "Lidé jsou všeobecně s Evropskou unií nespokojeni v důsledku finanční krize, která zmarnila původní myšlenku unie obdobně smýšlejících států. Evropská krize byla zpackána, a tak se dobrovolná unie rovných národů proměnila v něco zcela jiného."

Soros argumentuje, že se Evropská unie stala dysfunkčním vztahem mezi věřitelskými a zadluženými státy, což vedlo k vzniku široce rozšířeného resentimentu. "Putin si vytvořil dobré vztahy s těmi, kteří agitují proti Evropě," dodává Soros. "Kdyby Evropská unie selhala jako experiment nadnárodního soustátí, Rusko by se stalo potenciální hrozbou. Rozklad Ukrajiny by byl obrovskou ztrátou pro NATO, EU i Spojené státy. Vítězné Rusko by mělo v EU daleko větší vliv a bylo by mocnou hrozbou pro pobaltské státy, kde žijí velké etnicky ruské menšiny.

Soros, zakladatel a předseda sítě prodemokratických nadací jménem Open Society, předpovídá, že po volbách na Ukrajině nabídne Putin ukrajinskému prezidentu Porošenkovi dohodu o dodávce plynu pod podmínkou, že Porošenko bude jmenovat premiéra, přijatelného pro Putina. Pokud to Porošenko odmítne, Putin "se zaměří na menší vítězství, které bude mít stále ještě na dosah: otevře před zimou násilím pozemní cestu z Ruska na Krym a do Podněstří (což je promoskevský státeček v Moldavsku).

Soros požaduje, aby Západ poskytl Ukrajině okamžitě radikální finanční podporu, s bezprostřední finanční pomocí nejméně 20 miliard dolarů a příslib dalších peněz, aby bylo možno odepsat ukrajinský státní dluh a pomoci reformovat ukrajinský energetický sektor a učinit ho méně závislým na Rusku. Pomocí ukrajinským reformátorům by podle Sorose Evropská unie objevila své původní principy. Pomocí Ukrajině by se Evropská unie zachránila, míní Soros.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10384

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2014