BRITÁNIE:

Posílí rostoucí popularita strany UKIP britské vazby k EU?

26. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Popularita euroskeptické strany UKIP silně roste, proč však zároveň výrazně vzrostla mezi britskými voliči podpora Evropské unie? Musíte si uvědomit, že britští voliči jsou ohledně EU nesmírně pragmatičtí, míní Ben Page, generální ředitel firmy pro průzkum veřejného mínění Ipsos/Mori. Jen 8 procent britských voličů považuje EU za problém.

Britové nyní považují vztah s EU za nejdůležitější (47 procent), vztah s Britským společenstvím národů považuje za nejdůležitější jen 25 procent Britů a vztah s USA považuje za nejdůležitější jen 20 procent Britů. Podpora pro EU mezi Brity vzrostla zároveň s podporou pro euroskeptickou stranu UKIP.

Stranu UKIP, která je nyní téměř neustále v médiích, vnímá nyní britská veřejnost prostřednictvím dvou hlavních charakteristických rysů. Většina Britů (80 procent) považuje UKIP za "stranu, která se odlišuje od ostatních stran", Téměř dvě třetiny Britů (64 procent) vnímají UKIP jako stranu "extremistickou". Celkem většina Britů nemá ráda Nigela Farage, šéfa strany UKIP (52 procent). Možná zastávají názor, že má Farage velmi silnou osobnost (67 procent), ale jen 16 procent Britů si myslí, že je vhodné, aby strana UKIP v zemi vládla.

Straně UKIP hrozí tedy riziko, že zatímco bude silně populární u menšiny voličů, zpolarizuje názory většiny voličů. UKIP má v Británii podporu, ale je to menšinová podpora. Britové nemají EU zrovna v lásce a byrokraté z EU jsou upřímně nenáviděni, avšak Britové také nemají rádi extremisty. Bylo by ironické, kdyby volební úspěchy strany UKIP přiměly většinu umírněných Britů, aby podpořili těsnější vztahy s EU. Uvidíme.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6505

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2014