Horší praxe, než jakou praktikovala Stb

Londýnská policie zaplati odškodné oběti tajného policisty

24. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Londýnská Metropolitní policie rozhodla, že vyplatí odškodné ve výši 425 000 liber (15 milionů Kč) aktivistce za práva zvířat, kterou léta špehoval tajný policista a měl s ní sexuální poměr. Aktivistka mu porodila syna, aniž by věděla, že její partner je tajný policista, který na ni byl nasazený a že je ženatý a má jinou existenci, manželku s dvěma dětmi. Dva roky po narození jejího syna její partner - policejní špeh - zmizel z aktivistčina života.

Je tomu poprvé, kdy se britská policie rozhodla vyplatit odškodné ve snaze neutralizovat žaloby aktivistek, které se staly obětí policejních špehů, na ně nasazených, kteří měli s nimi sexuální poměr.

Poškozená žena se musela podrobit psychiatrické léčbě a uvažuje o sebevraždě od doby, kdy se r. 2012 dočetla v tisku, že muž, který opustil ji a její dítě před 24 lety, byl tajný policista, který na ni byl nasazený.

Žena, která si přeje zůstat v anonymitě, obvinila také policii, že vyřízení její žaloby u soudu protahovala, protože policie dva roky odmítala přiznat, že tajný agent Bob Lambert byl příslušníkem britské tajné policie, i když on sám už to předtím veřejně přiznal.

Uvedla: "Měla jsem pocit, jako že do mě neustále kopou. Měla jsem pocit, že mě hodili do moře, nechali mě, a já jsem se topila." Předtím se vyjádřila, že má pocit, že ji "znásilnil stát".

Britská policie se brání, že její tajní agenti neměli dovoleno mít sexuální vztah s "objekty", které sledovali. Avšak z důkazů, které vyšly najevo, vyplývá, že takovéto sexuální vztahy mezi tajnými agenty a jejich obětmi byly běžné a často trvaly několik let.

Policie stále odmítá přiznat odpovědnat v nejméně dalších deseti takových případech.

Postižená žena svědčila o tom, jak se ve věku 22 let velmi rychle zamilovala do "velmi šarmantního a charismatického" Boba Lamberta, který si říkal "Bob Robinson". Byl její první láska. Byla důvěryhodnou aktivistkou, takže "Robinsona" nikdo nezpochybňoval, zejména poté, co se ženě s ním narodilo dítě.

O mnoho desetiletí později zjistila, že Lambert měl jinou rodinu, mnoho kilometrů za Londýnem, a se svou skutečnou manželkou už měl dvě malé děti. V neděli, kdy tato žena porodila Lambertovi dítě, strávil Lambert víkend se svou skutečnou rodinou. "Žila jsem se špionem, který byl placen britskou vládou, aby mě špehoval, a to do takové míry, že mě sledoval i při porodu, viděl nejintimnější věci. Byl tam se mnou, když jsem rodila, po celých 14 hodin. Jak o tom asi psal pak policejní zprávu?"

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8089

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2014