V Moldavsku se může zopakovat ukrajinský scénář

23. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

Socialistická strana Moldavska vyvede lidi do ulic, pokud vláda občanům nezajistí právo hlasovat 30. listopadu v parlamentních volbách na ruském území. Listu Nězavisimaja gazeta to sdělil lídr strany Jednotné Moldavsko, která se socialisty spolupracuje, Vladimir Curkan.

Curkan se domnívá, že rozhodnutí vlády snížit počet volebních místností v Ruské federaci, kde pracuje 700 tisíc Moldavanů, je počátkem zfalšování voleb, protože gastarbeiteři by hlasovali pro "východní vektor".

K protestům se připravují i proevropské strany.

Lídr socialistů Igor Dodon vystoupil s protestem proti rozhodnutí vlády snížit počet volebních místností v Rusku, kde podle údajů ruské migrační služby pracuje na 700 tisíc Moldavanů. Socialisté a jejich spojenci z boku "Za celní unii" tvrdí, že rozhodnutí vlády neumožní všem hlasovat a znamená zfalšování voleb.

Strana Patria označila rozhodnutí vlády za neústavní a žádá zvýšení počtu volebních místností v Rusku na 30. Podle ní v Rusku pracuje "kolem milionu" Moldavanů a není možné, aby tam bylo otevřeno pouze pět volebních místností. Přitom v Itálii, kde jich pracuje něco přes 200 tisíc, má být místností pětadvacet. Vláda chce podle Patrie jasně ovlivnit výsledek voleb.

Strana Patria prohlašuje, že je připravena anulovat asociační dohodu s EU. Jedním z lídrů je Renato Usatyj, Moldavan, který udělal kariéru a zbohatl v Rusku, kde pracoval pro státní železnice (politicky blízké prezidentu Putinovi - pozn. KD.), zpočátku jen jako průvodčí. Na politické scéně doma se objevil před rokem a získal podporu obyvatelstva otevřeným vystoupením proti vládní korupci. Podporuje vstup Moldavska do ruské Celní unie a spolupráci s Ruskem, a také štědře rozdává peníze potřebným.

Komunisté, kteří dříve vystupovali za Celní unii, nyní tento bod z volebního programu vyloučili a další levicové strany je za to napadají. Nicméně i komunisté vystupují za to, aby všichni Moldavané pracující v Rusku mohli hlasovat ve volbách, protože si myslí, že na východě působí nemalá část jejich elektorátu. Strana ztrácí členy, ale stále zůstává nejvlivnějším politickým subjektem v zemi.

O možných protestech po volbách však nehovoří jen strany s východní orientací. Místopředseda pravicové Liberálně demokratické strany Moldavska Vadim Pistrinčuk nevylučuje riziko zkomplikování situace. Podle vyjádření pro Realitatea TV může dojít k protestům, pokud volby vyhrají protievropské strany, protože "lidé vyjdou do ulic, aby bránili evropské aspirace". Mohla by pak nastat "ekonomická, politická a sociální tragédie".

Liberální strana tvrdí, že aby se země vyhnula ukrajinskému scénáři a nebezpečí ze strany Ruska, pomůže jí vstup do NATO. Také kritizuje ruskou hrozbu, která zazněla z úst ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že v případě zrušení neutrality může separatistické Podněstří, kde jsou umístěna ruská vojska, "samo rozhodnout o svém osudu". Liberálové požadují stažení ruských jednotek z Podněstří a označení Ruska za stranu konfliktu. Mírové síly v Podněstří by podle liberálů měly mít evropský a mezinárodní charakter.

Moldavsko kvůli obavám z ovlivnění voleb plánuje vypnout všechny ruské televize.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10247

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2014