Ukrajinské volby: "Místo Pravého sektoru třetí sektor"

22. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

V nadcházejících předčasných parlamentních volbách na Ukrajině, které proběhnou 26. října, mají i bývalí "regionálové" a komunisté více šancí na úspěch, než radikálové z krajní pravice. V nové Věrchovné radě budou mít příznivci prezidenta Porošenka pohodlnou většinu.

Na prvním místě je v předvolební kampani Blok Petra Porošenka pojmenovaný takto před půl rokem. Ještě na jaře 2014, než prezident tuto formaci převzal, šlo o malou stranu s názvem "Národní aliance svobody a ukrajinského patriotismu NASTUP". Porošenko opustil svou vlastní stranu "Solidarita" v únoru a v srpnu převzal NASTUP, který změnil název na "Blok Petra Porošenka" (BPP). Lídrem se stal Jurij Lucenko, bývalý ministr vnitra.

V čele kandidátky symbolicky stojí starosta Kyjeva Vitalij Kličko, který se k bloku připojil, ale prohlásil, že poslaneckého mandátu by se ani v případě vítězství neujal.

BPP nyní podle průzkumu GfK Ukraine podporuje 29,9% dotázaných a podle Sociálního monitoringu až 39,8%.

Podle dalších sociologických průzkumů skupiny "Rejting" a KMISu strana BPP získá 26. října 33,5% hlasů, respektive 39,5%.

Radikální nacionalisté ze strany Svoboda představující voličsky nejsilnější extrémní subjekt ukrajinské politické scény nejpravděpodobněji nedosáhnou ani na jediný parlamentní mandát.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10072

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2014