BRITÁNIE:

Zisky supermarketu Tesco klesly o 92 procent

24. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Zisky britského supermarketu Tesco za první pololetí r. 2014 jsou na absolutním minimu v důsledku toxické směsi nedávného účetního skandálu této firmy a drastického poklesu obratu v jeho obchodech.

Zisky supermarketu Tesco v Británii poklesly o 92 procent na pouhých 112 milionů liber. Tesco je v současnosti předmětem vyšetřování od účetní firmy Deloitte, která vyšetřuje účetní podvody, v jejichž důsledku byl účetní odhad zisků firmy přestřelen o 250 milionů liber.

Firma Tesco nyní přiznala, že už nedokáže předpovědět, jaké zisky zaznamená v letošním roce. Její akcie ve čtvrtek poklesly o dalších 6 procent, čímž přišly o celou miliardu liber.

Ratingová agentura Fitch and Moody snížila úvěrový rating firmy Tesco do předposlední kategorie před kategorií "bezcenné", což povede k tomu, že bude pro Tesco nákladnější získávat úvěr.

Předseda správní rady firmy Tesco Richard Broadbent oznámil svou rezignaci.

Tesco přichází o zákazníky v důsledku ostré obchodní války a rychle rostoucích levných supermarketů Lidl a Aldi, kam si Britové navykli chodit nakupovat od vzniku finanční krize, která je připravila o peníze.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8724

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2014