Nalezeny důkazy přítomnosti Vikingů na Baffinově ostrově v předkolumbovské době

24. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

V posledních padesáti letech, po objevu tisíc let staré vikingské dopravní stanice v Newfoundlandu - archeologové a amatérští historici zaplavili východní pobřeží Severní Ameriky v rámci pátrání po dalších stopách vikingských návštěvníků.

Bylo to dlouhé a neplodné úsilí plné bizarních tvrzení a selhání. Ale na kanadské konferenci počátkem října archeoložka Patricia Sutherland oznámila nové důkazy silně nasvědčující objevu druhé vikingské stanice v Americe.

Při kopání ve zbytcích prastaré budovy na Baffinově ostrově daleko za polárním kruhem tým pod vedením Sutherlandové, která působí na univerzitách v Newfoundlandu a skotském Aberdeenu, nalezl velice zvláštní brousky. Otěrové vruby nesou stopy měděných slitin jako bronz, o němž je známo, že byl vyráběn vikingskými kováři, ale domorodí obyvatelé Arktidy jej neznají.

Spolu s dřívějšími objevy Sutherlandové nové nálezy posilují hypotézu o vikingském táboře na Baffinově ostrově.

Archeologové dlouho vědí, že vikingští námořníci kolem roku 1000 navštěvovali oblast Newfoundlandu. Populární islandská sága popisuje příběh Leifa Erikssona z Grónska, který se plavil na západ, zastavil se na Baffinově ostrově, kde prošel pobřeží. Tuto oblast Vikingové nazývali Helluland, což je starý nordický výraz s významem "země kamenných desek". Poté se vydal na jih k místu nazývanému Vinland.

V 60. letech dva norští výzkumníci, Helge Ingstad a Anne Stine Ingstadová, objevili a vykopali vikingskou základnu na L'Anse aux Meadows na severním pobřeží Newfoundlandu. Byl to první nález vikingské předsunuté základny v Americe. Tábor z období mezi lety 989-1020 zahrnoval tři síně a několik chýší určených ke tkaní, kování a opravám lodí.

Sutherlandová prosazuje hypotézu, podle které jí objevená základna měla charakter obchodní stanice, na níž Vikingové směňovali s místními lovci mroží kly a kožešiny polárních lišek za kovové polotovary.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7556

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2014