Na Ukrajině se konají parlamentní volby

26. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinci hlasují v parlamentních volbách, o nichž se očekává, že posílí mandát prezidenta Petra Porošeka k ukončení separatistického konfliktu na východě země. Volební místnosti se otevřely v neděli v 8 hodin ráno. Jde o první parlamentní volby od doby, kdy pouliční protesty v Kyjevě loni v zimě donutily Moskvou podporovaného šéfa státu Viktora Janukovyče k rezignaci a k moci se dostalo proevropské vedení státu, v jehož čele stojí Petro Porošenko.

Porošenko nechal uspořádat předčasné volby ve snaze odstranit z parlamentu Janukovyčovy stoupence a vytvořit parlament, v němž by byla proevropská většina. Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že volby zřejmě vyhraje Porošenkovo politické seskupení.

Takový výsledek by zřejmě vedl k dalšímu zhoršení vztahů s Ruskem, které Kyjev obviňuje z vojenské podporu proruských vzbouřenců na východě Ukrajiny v konfliktu, v němž zahynulo více než 3700 osob a který výrazně zhoršil hospodářskou situaci Ukrajiny.

Volební místnosti se uzavřou ve 20 hodin. Voleb se účastní 29 politických stran, avšak jen několik z nich zřejmě překročí hranici 5 procent.

Voliči však nebudou moci hlasovat na Krymu, který protizákonně anektovalo Rusko, a v určitých regionech na východě Ukrajiny, které ovládají separatisté.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7367

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2014