Červená řepa, česnek a meloun snižují krevní tlak

23. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

V dalším pokračování pořadu BBC Trust me, I am a Doctor byl veřejnosti předložen experiment, dokladující, co už je známo z vědeckých studií, že konzumace červené řepy, česneku a do určité míry i melounu snižuje krevní tlak.

Průměrný systolický krevní tlak testované skupiny 28 postarších mužů byl 133,6 mmHg. Po třítýdenní konzumaci dvou červených řep denně poklesl krevní tlak na 128,7 mmHg a po konzumaci dvou stroužků česneku denně na 129,3 mmHg. Konzumace dvou velkých kusů vodního melounu snížila tlak na 129,88 mmHg. Nejméně to bylo proto, že vodní meloun se skládá především z vody a neobsahuje příliš mnoho aktivní látky.

Nicméně zaznamenané snížení krevního tlaku znamená snížení rizika infarktu a mrtvice o celých 10 procent. Aktivní látka v česneku, alicin - je také přítomna v cibuli, v pórku, a v pažitce. Aktivní látka v červené řepě, nitrát, je přítomna i v celé řadě zelené zeleniny: v mj. celeru, v salátu, ve špenátu i v brokolici.

Je důležité, jak se potraviny připravují. Saláty a zeleninu je nutno konzumovat syrové. Je záhodno pít džus z červené řepy. Špenát a další zelenina by se měly připravovat v páře, nikoliv vařit. Pokud je vaříte, použijte i vodu z vaření, neboť se do ní vylouhuje aktivní látka.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9201

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2014