...a do každé školy jednoho Koniáše

24. 10. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Začátkem 90. let býval Václav Klaus ještě "pouze" nekriticky ortodoxním zastáncem menšinového teoretického směru v tehdejší ekonomii, nikoliv šarlatánem a tmářem. Nicméně osoby s ním spojené skrze ODS už dávaly jasně najevo, kam celá věc směřuje.

Jediný přednášející na tehdejším filozofické fakultě v Brně, který si dovolil do svého kursu zařadit něco z Marxe - sám byl konzervativních názorů - čelil záhy obtěžování Klausových svazáků, kteří se ve skupině usazovali v posluchárně, brali si sami slovo, rušili přednášku a zastrašovali. Totéž se týkalo přednášek nynějšího europoslance Kellera, tehdy se ještě ze sociologického hlediska systematicky zabývajícího ekologickou problematikou. Ta byla ostatně celkově trnem v oku ódéesáckým sekerníkům, takže i ona stačila ke stigmatizaci. Vznikl seznam nežádoucích vyučujících, proti nimž se psaly do straně blízkých plátků ideologické pamflety odvozené od šáhlých myšlenkových konstrukcí nevzdělaných amerických pravičáků.

Další "myšlenkový" vývoj "profesora" Klause ho zavál do končin pseudovědecké kritiky klimatologie a vedl ke spolupráci s naprosto obskurními konspirátorskými postavami typu Petra Hájka.

Když jsem tedy zjistil, že Klaus - svého času zapálený přímluvce zoufale příšerného ministra školství Dobeše - má být předsedou nové Národní rady pro vzdělávání zřizované údajně sociálně demokratickým ministrem Chládkem ZDE, ve které zasedne také další polistopadový lumen Vladimír Dlouhý nebo český zástupce Microsoftu, čtu takovou zprávu jednoznačně: Ministr se chystá školství ideologicky očišťovat. To ostatně ukazuje i první veřejné vyjádření hlavy nové ministerské rady. "Mám vážné pochybnosti o kvalitě našich škol i o způsobu, jak jsou hodnoceny. Mohu-li přispět k nějaké změně v tomto smyslu, rád to udělám," řekl Klaus Deníku.

A proč vlastně ne. Vždyť už je to stejně jedno. Kdo škodil čtvrt století, kde mohl, bude prostě odměněn dalším křeslem a dostane možnost opět vnucovat své samolibé sebestředné obskurnosti učitelům a mládeži. Do každé školy sebrané spisy Václava Klause a Petra Hájka. Do každé školy jednoho Koniáše, který vytřídí knihy ve školní knihovně, ty ideologicky "nevhodné" vyřadí, anebo rovnou rituálně upálí.

Ministr Chládek se právě zařadil mezi nadšené hrobaře české vzdělanosti.

0
Vytisknout
10878

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2014