UNICEF: Na světě je každých pět minut zavražděno dítě

22. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Z otřesné zprávy, vydané organizací UNICEF, vyplývá, že každý den je na světě zavražděno 365 dětí, tedy jedno dítě každých pět minut. K většině tohoto zabíjení dochází mimo válečné zóny - děti se prostě zabíjejí "jen tak".

V mnoha zemích světa se proti dětem používá systematické násilí. Jsou země, kde dítě zabijí, protože se v noci pomočilo. Podle zprávy UNICEF trpí miliony dětí a mladých lidí strachem z násilí ve svých domovech, ve školách a v komunitách.

UNICEF požaduje koordinované akce, aby násilí proti dětem skončilo do roku 2030.

Analýza organizace zjistila, že děti, které jsou obětí násilí, mají mozkovou činnost, která je obdobná mozkové činnosti vojáků vystavených přímému boji a více než 30 procent dětí trpí dlouhodobými příznaky post-traumatického stresu.

Nejčastěji jsou obětí násilí děti žijící v chudobě. Dospívajícímu chlapci v Latinské Americe hrozí sedmdesátkrát častěji zavraždění než dospívajícímu chlapci v Británii.

Jen 41 zemí světa zákonem zakazuje násilí proti dětem. Jen 2 procenta zemí má systematický právní rámec, který zabraňuje násilí proti dětem.

Nejčastěji dochází k zabíjení dětí v El Salvadoru, v Guatemale, ve Venezuele, na Haiti a v Lesotho. K 75 procentům vražd dětí dochází v důsledku násilí mezi osobami a nikoliv v důsledku vojenských konfliktů.

Dochází k násilí spojovanému s ozbrojenými gangy, zejména ve střední Americe, ale nejvíce šokující je skutečnost, že děti v mnoha zemích světa trpí každodenním násilím, včetně sexuálního násilí, tělesných trestů, šikanování na hřištích, násilím od učitelů a násilím od internetové komunity.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8704

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2014