Rusko také snižuje těžbu energetických surovin, jako Saúdská Arábie. Ale nejedná se o politické rozhodnutí.

23. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

Těžba zemního plynu v Rusku je letos znatelně nižší, než vláda ještě nedávno plánovala. Ani v následujících letech nemůže rozpočet počítat s růstem příjmů z exportu plynu, ani z exportu ropy. V roce 2014 se růst těžby ropy v Rusku zastavil. Informovali o tom naftaři a státní představitelé na včerejším fóru věnovaném těžbě ropy a plynu v Moskvě.

Těžba plynu v Rusku za rok 2014 dosáhne 650 miliard krychlových metrů, což je "o něco méně, než v roce 2013", prohlásil ministr energetiky Alexandr Novak na Národním ropněplynovém fóru. Jak je známo, v roce 2013 Rusko vytěžilo 668 miliard krychlových metrů plynu a snížení o 18 miliard lze, chcete-li, označit za nevelké.

Nicméně ještě nedávno vláda počítala s růstem těžby.

V prosincové vládní prognóze z loňského roku bylo plánováno vytěžit letos 674 miliard krychlových metrů zemního plynu. S ohledem na tento cíl reálné snížení těžby dosahuje 24 miliard krychlových metrů, neboli téměř 3,6%.

Dnes vláda plánuje zvýšení těžby v příštích třech letech na 690 miliard krychlových metrů. Ale ukrajinská krize a neochota Evropy zvyšovat závislost na ruských dodávkách sotva dovolí takové zvýšení.

Optimistické prognózy především počítaly se zahájením dodávek novým plynovodem South Stream obcházejícím Ukrajinu. Nicméně perspektivy tohoto projektu dnes vyhlížejí krajně pesimisticky. Takže základní podmínky ekonomické prognózy na rok 2017 by měli státní představitelé přezkoumat.

Neradno očekávat ani růst důchodů z těžby ropy. "Rok 2014 byl posledním rokem růstu těžby", prohlásil včera viceprezident Lukoilu Leonid Fedun. Vysvětluje to zejména rychlým poklesem objemů vrtů. Východiskem z této situace je podle něj co nejrychlejší změna daňového režimu pro naftaře, zejména přechod na nový daňový systém.

Současně je ministerstvo energetiky přesvědčeno, že kvůli podpoře úrovně těžby je nezbytné zvýšit množství průzkumných vrtů. "Efekt růstu těžby ropy v závislosti na průzkumných vrtech se mezi lety 2005 a 2013 snížil dvojnásobně - z 50 na 25 tun z jednoho metru penetrace," cituje Novaka agentura Samotlor-expres. Podle názoru ministra kvůli zachování těžby bude nezbytné dosáhnout nárůstu průzkumných vrtů minimálně o 5-7% ročně.

Totéž tvrdí i Leonid Fedun. Domnívá se, že k zachování úrovně těžby bude nutno vrtat ne 20 milionů metrů jako dnes, ale 30 milionů. Ale to znamená zvýšit počet týmů provádějících tyto vrty průměrně o 60%. A s ohledem na to, že západní dodavatelé omezují činnost na ruském území, je podle něj velmi sporné, zda toho lze dosáhnout.

Naftaři potřebují také nové technologie, jejichž dostupnost je dnes omezena sankcemi. Bez nich a bez nových objevů nevyhnutelně dojde k vyčerpávání 10% hlavních ložisek, která dávají 85% produkce ropy a plynu.

Ministr energetiky slíbil naftařům zavedení daně z přidané hodnoty. Přechod k této dani by měl podle něj proběhnout už v blízké době a je "klíčový". Naproti tomu ministerstvo financí má vůči daňovým představám ministerstva energetiky námitky.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9544

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2014