Rusko "zablokovalo" rozšíření pozorovatelské mise OBSE na Ukrajině

23. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Navzdory opakovaným žádostem členských a partnerských států OBSE Ruská federace pokračuje v blokování rozšíření Pozorovatelské mise na pohraničních přechodech za rámec dvou přechodů, kde je nyní nasazena. Tyto přechody dohromady zahrnují pouze 1 km ze stovek kilometrů mezinárodní hranice mezi Ukrajinou a Ruskem, tvrdí tiskové prohlášení americké mise při OBSE.

Stálý zástupce USA při OBSE velvyslanec Daniel Baer vyjádřil své politování nad tím, že Rusko odmítlo souhlasit s rozšířením pozorovatelské mise na další hraniční přechody a hraniční úseky mezi nimi - jak navrhovalo švýcarské předsednictví OBSE. Rusko také vetovalo mírné zvýšení počtu pozorovatelů, jež bylo požadováno hlavním pozorovatelem, aby byla omezena nadměrná pracovní zátěž, které čelí malé pracovní týmy pozorovatelské mise.

"Bohužel, tato trvající obstrukce je pro Rusko opět další ztracenou příležitostí dostát slovům jednáním a přispět k deeskalaci," prohlásil velvyslanec Baer. "Neměly by zde být žádné iluze - pozorovatelská mise tak jak je je neadekvátní."

"Pokračujeme ve výzvách Rusku, aby podpořilo plnou implementaci Minského protokolu, který jasně předpokládá monitoring a verifikaci OBSE na obou stranách ukrajinsko-ruské mezinárodní hranice, stejně jako vytvoření bezpečnostní zóny v hraničních územích Ukrajiny a Ruska," prohlásil Baer. "Rusko musí také stáhnout své bojovníky a těžkou výzbroj z Ukrajiny a vrátit všechna rukojmí, jak se k tomu podpisem zavázalo v Minsku."

Protože rozšíření mise bylo zablokováno, Stálá rada byla schopna schválit pouze jednoměsíční prodloužení existujícího úsilí, které zahrnuje 16 pozorovatelů pracujících jen na dvou přechodech.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6363

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2014