Otevřená výzva ministru školství Marcelu Chládkovi

Přehodnoťte své rozhodnutí ohledně Václava Klause

24. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

V Praze dne 24.10. 2014

My níže podepsaní představitelé občanských iniciativ důrazně protestujeme proti jmenování ex-prezidenta ČR Václava Klause do čela nově zřízené Národní rady pro vzdělávání. Tento sbor má být poradním orgánem ministra školství na základě připravované novely školského zákona.

Ministr školství Marcel Chládek tímto svým osobním rozhodnutím legitimizuje odkaz Václava Klause, který je zvláště po jeho loňské prezidentské amnestii velmi sporný. Za tímto krokem se mohou skrývat i politické a obchodní zájmy Václava Klause ml., což nově zřízenou Národní radu pro vzdělávání diskredituje na samotném počátku její existence.

Václav Klaus st. navíc v minulosti svými nekompetentními a skandálními vyjádřeními na adresu veřejných vysokých škol, v nichž v podstatě zpochybnil princip akademických svobod, vzbudil velké pobouření akademické obce. Z tohoto důvodu se dá očekávat, že jeho případné jmenování do čela Národní rady pro vzdělávání narazí na ostrý odpor v akademické a vědecké komunitě.

Vyzýváme tímto ministra školství Marcela Chládka, aby své rozhodnutí přehodnotil a Václava Klause st. nejmenoval nejen do čela Národní rady pro vzdělávání, ale ani za jejího člena.

Za iniciativy Vraťte nám stát!, Veřejnost proti korupci a Nadační fond proti korupci


Petr Havlík
Martin Hausenblas
Hana Marvanová
Olga Sommerová
Václav Němec
Jiřina Dienstbierová
Petr Soukenka
Jan Štern
Pavel Troubil
Jan Kopička
Libor Halman

0
Vytisknout
8793

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2014