Nízké ceny ropy vážně ohrožují ruskou ekonomiku

23. 10. 2014

čas čtení 5 minut

V polovině osmdesátých let způsobily dva roky vážně klesajících cen ropy a následné dva roky stagnace kolaps Sovětského svazu, píše ekonomický analytik britského konzervativního deníku Daily Telegraph Ambrose Evans-Pritchard.

Bývalý ruský premiér Jegor Gajdar datoval začátek krize na září 1985, kdy Saúdská Arábie přestala hájit ropné trhy a dramaticky zvýšila těžbu ropy. "Sovětský svaz začal přicházet o 20 miliard dolarů ročně a bez těch peněz nemohl přežít," napsal. "Rozpad Sovětského svazu by měl být poučením těm, kdo vytvářejí politickou strategii na základě přesvědčení, že ceny ropy zůstanou trvale vysoké. Zdánlivě stabilní supervelmoc se rozložila jen za několik pár let."

Rusko Vladimíra Putina je po patnácti letech jeho vlády v klíčových ohledech slabší než Sovětský svaz v osmdesátých letech. Je to rentiérská ekonomika, závislá na ropě, plynu a kovech.

MMF uvádí, že reálný efektivní kurs rublu (REER) stoupl během komoditního supercyklu v letech 2000-2013 o 130 procent. Vytlačil všechno ostatní. Neropné vývozy z Ruska poklesly z 21 procent na 8 procent HDP.

"Bohatí Rusové si proměňují rubl v západní měny. Ročně z Ruska prchá kapitál v hodnotě 4 až 5 procent HDP. Rusko musí v nadcházejících 12 měsících splatit zahraničním věřitelů 150 miliard dolarů. Bude velmi nebezpečné, pokud ruské rezervy klesnou pod 330 miliard dolarů," varuje Lubomir Mitov, moskevský šéf Institutu mezinárodních financí.

Mitov zastává názor, že Rusko je zásadním způsobem ochromeno. "Outsourcovalo své mozky a přišlo o svou technologii. Nejlepší ruští inženýři šli pracovat pro Boeing. Ruské železnice používají německou technologii."

Saúdské drama z roku 1985 má mocnou ozvěnu dnes. Nevíme, proč se nyní Saúdská Arábie rozhodla snížit ceny ropy. Saúdský pricn Bandar bin Sultan, bývalý šéf saúdské tajné služby, strávil loni čtyři hodiny na Putinově letním sídle za Moskvou. Transkript jejich rozhovorů zveřejnila Moskva, ve snaze ztrapnit Saúdskou Arábii. Vyplývá z něho, že saúdský princ navrhl Rusku, aby si mezi sebou rozdělili globální ropné a plynové trhy, pokud bude Rusko ochotno obětovat syrský režim prezidenta Asada. Údajně mluvil s plnou podporou Washingtonu.

Schůzka k ničemu nevedla, ale odhaluje tvrdou geopolitiku vyjednávání o ropě. Vysvětluje to zřejmě, proč Saúdská Arábie radostně pokrčila rameny nad poklesem ceny ropy o 24 procent od letošního června. "Je to politická manipulace a Saúdská Arábie je manipulována a může to skončit špatně," řekl Michail Leontjev z ruské ropné společnosti Rosněft.

Ropa Brent stojí nyní asi 85 dolarů za barel. Podle Deutsche Bank je minimální výdělečná cena ropy pro Saúdskou Arábii 99 dolarů, pro Rusko a Omán 100 dolarů, pro Nigérii 126 dolarů, 136 dolarů pro Bahrain a 162 dolarů pro Venezuelu. Vládne široce sdílené mínění, že Saúdská Arábie bluffuje, ve snaze donuit OPEC, aby snížil těžbu ropy. Pokud je tomu tak, ukáže se to v listopadu.

Je ale jasné, že Saúdská Arábie dokáže vydržet dva nebo tři roky za současné ceny tím, že použije něco ze svých devizových rezerv, které dosahují 745 miliard dolarů. Pro ni to bude mít dodatečnou výhody, že to zastaví výzkum v oblasti břidlicové ropy a hledání ložisek ropy v hlubokém Atlantiku.

Ať už je motiv Saúdské Arábie jakýkoliv, Rusko z toho má už nyní obrovské problémy. Firma Moody uvedla, že centrální ruská banka už vydala 60 miliard ze svých ruských rezerv na podporu firem, které trpí nedostatkem dolarové likvidity. Rusko nyní vážně ohrožují západní sankce. Ruské banky, firmy a státní instituce nemají nyní přístup na globální kapitálové trhy a nemají možnost si prodloužit své existující úvěry ve výši 720 miliard dolarů.

Ruské rezervy levné ropy na západosibiřských polích se blíží vyčerpání a Rusko potřebuje západní technologii a obrovské investice do otevření nových polí, jenže ty byly zablokovány. Firmě Exxon Mobil bylo nařízeno, aby zastavila joint venture v Arktidě. Frackování v Baženovské nížině je neproveditelné bez nejnovějšího trojrozměrného zobrazování a počítačové technologie z USA. Čína tu technologii nenahradí.

Lukoil varuje, že by Rusko mohlo přijít až o čtvrtinu své těžby ropy, pokud budou sankce platit další dva nebo tři roky.

Pozoruhodné jsou údaje z indexu konkurenceschopnosti, které zveřejnilo Světové hospodářské fórum. Rusko je na 136. místě do co kvality silnic, na 133. místě co do ochrany práv, na 126. místě co do schopnosti firem absorbovat novou technologii, na 124. místě co do rozšířenosti technologii, na 120. místě co do břemena vládní regulace, na 119. místě co do nezávislosti soudů, na 113. místě co do kvality škol vyučujících management, na 107. místě co do rozšířenosti HIV, na 105. místě co do sofistikovanosti svých výrobků, na 101. místě co do průměrné délky života a na 56. místě co do vzdělání v oblasti matematiky a vědeckých oborů. To je profil země v úpadku.

Rusko mělo po ukončení studené války možnost vybudovat za pomoci Západu moderní, diverzifikovanou ekonomiku. Tuto šanci Vladimír Putin proplýtval. Jeho zbrklé rozhodnutí začít se hašteřit se Západem situaci vážně zhoršilo. Levná ropa může být pro Rusko rozsudkem smrti.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11882

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2014