Česká "alternativní" internetová média se konečně zbláznila

22. 10. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut
Se zájmem jsem zaznamenal článek na stránkách Czech Free Press "Šokující prohlášení zdravotní sestry z Ghany: Ebola není skutečná" Ve vysoce populárním článku se uvádějí tyto nesmysly:

"Lidé v západním světě musí vědět, co se děje tady v západní Africe. Oni lžou!!!. Virus "Ebola" neexistuje a "nešíří se". Červený kříž tuto nemoc přivezl do 4 specifických zemí kvůli 4 specifickým důvodům a nakazí se jí pouze ti, kteří dostávají léčbu, nebo injekce od Červeného kříže. To je důvod, proč Liberijci a Nigerijci začali pracovníky Červeného kříže ze země vyhazovat a začali v médiích šířit pravdu.

Většina lidí hovoří o "depopulaci", což bylo bezpochyby vždy v hlavách Západu, pokud jde o Afriku. Ale ujišťují vás, Afrika nemůže být nikdy vylidněna tím, že zabijete 160 lidí denně, pokud se tam denně rodí tisíce dětí. Takže skutečné důvody jsou mnohem reálnější."

Stránky technet.cz přetiskly argumentaci psychoanalytika Vladislava Šolce z magazínu Vesmír, který se snaží zjistit, proč lidé propadají konspiračním teoriím, a usuzuje, že motivem je frustrace a bezmocnost. Šolcův článek je do určité míry nepřesvědčivý, v tom smyslu, že považuje mainstreamovou interpretaci událostí, jak ji hlavní česká média prezentují jako jedinou možnou, za jedinou správnou. Šolc také přehání negativní obraz Ruska a ruského obyvatelstva, není prostě pravda, že kdo je Rus, tak nekriticky podporuje Putina, a je vždycky nutno poukazovat na to - což česká mainstreamová média zkreslují - že v dnešní době je v Rusku daleko větší množství svobody, než tam bývalo za Sovětského svazu - přestože Putinova tajná služba systematicky neutralizuje jeho hlavní politické oponenty. Přestože Šolcův argument tak trochu připomíná argumentaci představitelů někdejšího sovětského brežněvovského režimu: "Když nesouhlasíš s naším dokonalým socialismem (dnes kapitalismem), jsi blázen a zavřeme tě do blázince", nicméně podstata Šolcova hlavního argumentu, že důvodem, proč velká část veřejnosti propadá konspiračním teoriím, je bezmocnost, je zřejmě platná.

Ničivý psychologický dopad bezmocnosti bychom neměli pomíjet. Je to zjevně v dnešní době velmi důležitý faktor, jak na to například v poslední době poukázal ekonomický komentátor televizního zpravodajství Channel Four News Paul Mason:

"Hospodářská krize trvá už šest let a zdá se, že nikdy neskončí. Ochromuje to naši psychiku. Likviduje to totiž naši důvěru ve schopnost jednat, v lidskou schopnost vyhnout se nebezpečí, odstraňovat rizika, ovládnout chaotické situace. Největším nebezpečím v současnosti není klesání cen akcií na světových trzích, ale masová psychologie bezmocnosti. Jejím dlouhodobým důsledkům nerozumíme," píše varovně Paul Mason.

Bývalo tomu tak, že nesmyslům a ideologickému kýči propadali v české veřejnosti především pravičáci. Vždycky se v ČR hovořilo o tom, že pravičáci sice umějí nahromadit peníze a podnikat, avšak co se myšlenek týče, nejsou moc chytří. Kritičnost a intelektovou schopnost si údajně zachovávali levičáci. Nyní se bohužel ukazuje, že zřejmě právě frustrace a pocit bezmocnosti vede mnohé levičáky k tomu, že propadají konspiračním teoriím. Velmi to oslabuje českou levici, pokud je zjevné, že se její aktivisté chovají jako blázni. Ano, jistě. Ebolu schválně vytvořili zločinci v USA, aby zlikvidovali obyvatelstvo Afriky. Ano, jistě, kyjevský režim je fašistický a zločinecký, přestože průzkumy veřejného mínění ukazují, že se v nadcházejících volbách Pravý sektor vůbec neumístí nikde. A tak dále.

Pocit frustrace a bezmocnosti není jen ničivým jevem v České republice. Ve Velké Británii vážně hrozí, že povede k likvidaci současné politiky a zničí hospodářskou a politickou budoucnost země. Píše o tom ve středu zajímavě v deníku Guardian Rafael Behr.

Poukazuje na to, že sílící podpora pro euroskeptickou stranu UKIP v důsledku frustrace voličů vede k likvidaci politiky:

"Jestliže Británie opravdu vystoupí z Evropské unie a zavede drakonický vízový režim, který zabrání polským instalatérům, aby přijížděli do Spojeného království, duch strany UKIP nebude uspokojen: soustředí se na jiný údajný zdroj sociální a ekonomické kontaminace z ciziny: pravděpodobne začne bojovat proti neúplně integrovaným menšinám nebo proti údajné neloajalitě britských muslimů - protože faragismus je nacionalismem a toto je způsob, jak se projevuje nacionalismus."

Bahr dále argumentuje:

"Strana UKIP prodává výkřiky protestů lidem, kteří mají zásadní problémy a mají pocit bezmocnosti. Přehání a zdůrazňuje problémy v zemi, aby rozšířila trh svých stoupenců. Tohle je jiný podnikatelský model, než jaký běžně používají mainstreamové politické strany. Mainstreamové politické strany normálně vystupují jako navrhovatelé uvěřitelných řešení. Farage a jeho strana UKIP vedou kulturní válku proti politice praktických řešení a realizovatelných kompromisů."

Je to úplně totéž jako když lidi s nadšením čtou články o tom, že ebolu vytvořili "zlí Američané".

Politika frustrace a bezmocnosti vede ke konspiračním teoriím a k zamlžení skutečného obrazu světa. Je to velmi nebezpečné. Můžeme se lehce dostat do situace, v jaké byli Němci začátkem třicátých let, když propadli nesmyslům, které jim kázal jakýsi Adolf Hitler...

Je asi banální upozorňovat, že bychom si měli zachovat kritičnost a rozumné uvažování a nenechat se zpitomět emocemi.

0
Vytisknout
17876

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2014