Proč je syrská umírněná opozice k ničemu

22. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Zatímco 25. září slunce zapadá nad východotureckým městem Urfa, v ulicích se překřikují dvě skupiny syrských opozičníků - a místní obyvatelé cítili potřebu zavolat policii. Důvodem je spor mezi dvěma opozičními frakcemi, které by měly stát na stejné straně: 12 bojovníků z brigád spojených se Svobodnou syrskou armádou konfrontovalo tři zaměstnance přechodné vlády, které obvinili, že kradou peníze.

"Mnohokrát jsme si přáli začít bojovat, ale ovládli jsme se," říká Muhammad, bojovník brigády Sukúr Alí. Poté co se objevila turecká policie hádka utichla, ale spor, který ji způsobil, zůstal nevyřešen.

Zatímco Spojené státy eskalují tažení proti "Islámskému státu", konfrontace v Urfě představuje mikrokosmos odrážející rozsáhlejší boje v táboře spojenců Washingtonu. Syrská opoziční koalice, kterou prezident Barack Obama označuje za "legitimní zástupce syrského lidu", trpí podfinancováním a ochromující nedůvěrou mezi protiasadovskými silami v exilu.

Ve výsledku instituce, u nichž američtí představitelé doufali, že by mohly vyplnit vakuum v oblastech opuštěných režimem prezidenta Asada, byly z velké části z mezinárodního tažení v Sýrii vyloučeny. Washington svůj postup s FSA nekoordinuje a slovy jednoho důstojníka arabských zpravodajkých služeb volně propojená sbírka miličních uskupení "není připravena kontrolovat" situaci na zemi. Mezitím opozici dál ochromuje rivalita mezi dvěma hlavními patrony, Saúdskou Arábií a Katarem, kteří se snaží dostat své spojence do mocenských pozic v této organizaci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9455

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2014