"Ukončíme Deštníkovou revoluci zrušením deštníku"

22. 10. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

V imperiální metropoli čelící hongkongským protestům se zrodil nápad, jak Deštníkovou revoluci vypořádat bez toho, aby prezident a politbyro protestujícím ustoupili a umožnili hlasovat v demokratických volbách. Čínský vynálezce Čchuan Wang z Nan-ťingu pracuje na projektu zrušení deštníku ZDE.

Látkové deštníky prý nahradí zařízení připomínající plastové žezlo, které poslouží nositeli vyfukováním proudu vzduchu nad hlavu, čímž prý vytváří "vzduchové silové pole" chránící uživatele před dopady vodních kapek. Smůlu by ovšem mohli mít kolemjdoucí, neboť na ně takové zařízení vrhá vody tím více. Ale nebuďte přece škarohlídové nepřející pokroku!

"Vzdušný deštník" pohání lithiová baterie v držadle, nad kterou je umístěn elektrický motor. Jím poháněný ventilátor nasává vzduch ve spodní části hlavice a vyfukuje jej pod vysokým tlakem nahoře. Popsaným způsobem má nad hlavou hrdého nositele vzniknout "neviditelný" deštník.

Na další vývoj zařízení zatím fanoušci vysbírali 85 930 amerických dolarů, ačkoliv vynálezce původně doufal, že dostane alespoň 10 000. Svůj vynález vyvinul ve spolupráci s postgraduálními studenty univerzit v Nan-ťingu a Pekingu a hodlá jej vyrábět ve třech velikostech. Největší varianta měří 80 cm a baterie ji udrží v chodu po dobu 30 minut. Celá legrace by měla být k dostání v prosinci 2015 v ceně 88-108 dolarů.

Tolik zpravodajství. Je ovšem jasné, že vynálezce musel na převratné myšlence zrušení deštníku začít pracovat mnohem dříve, když ještě v Hongkongu po nějakých protestech nebylo ani památky. Teprve díky synchronicitě se jeho nápad právě dostává do popředí zájmu a zdá se, že má všechny předpoklady stát se kasovním trhákem. Zatímco v ulicích Hongkongu probíhají blokády a střety se studenty i odboráři požadujícími politická a sociální práva, Čchuan Wang nabídne komunistické elitě a finanční smetánce způsob, jak se i v deštivých dnech obejít bez toho zatraceného deštníku a zbavit se mimoděk splňované role poutače upozorňujícího na protesty. Namísto aby věrchuška řešila požadavky těch dole, raději odloží "jejich zastaralý" deštník. Vynález Čchuana Wanga může nakonec fungovat coby velice sofistikovaná forma cenzury odstraňující z každodenního provozu banální objekt, jenž demonstranti cíleně naplnili politickým významem. Protesty budou nakonec potlačeny a požadavky zůstanou ignorovány, avšak vynálezce na tom může mezitím opravdu leccos trhnout. Držitelé moci budou díky němu již brzy smět vítězoslavně mávat nad hlavou plastovým žezlem.

Model symbolického zcenzurování problému ovšem není ani zdaleka typický jen pro čínský kapitalismus s komunistickou tváří. Stává se pomalu univerzální normou globální průmyslové civilizace, která nedokáže při řešení problémů používat tvůrčím způsobem mozek a v pekle všech úředních šimlů světa se za každých okolností drží sklerotické rutiny jako nacistický čert hákového kříže.

Wangův vynález (kolik toho na něm prakticky zadarmo oddřeli proletarizovaní postgraduanti?) má pro fungování současné společnosti asi takový význam, jako parní turbína vynalezená v 1. století Hérónem Alexandrijským pro antickou společnost, která při ohromném nadbytku levné otrocké práce neměla pražádnou motivaci zahajovat nějakou průmyslovou revoluci. Hérónův i Wangův vynález představují kratochvilné hračky saturovaných elit, stejného řádu jako třeba vynález hrajících stolních hodin či cínových vojáčků.

I vědecká invence, která kdysi dávno doslova revolucionizovala společenské poměry, slouží už pouze k tomu, aby z dohledu publika odstraňovala symptomy nazrávajících osudových krizí.

0
Vytisknout
9263

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2014