"Udělali jsme si to sami": Vědci tvrdí, že pandemii vyvolalo naše pronikání do přírody

27. 4. 2020

čas čtení 3 minuty
Přední americký biolog Thomas Lovejoy tvrdí, že abychom zastavili budoucí epidemie, potřebujeme větší respekt k přírodnímu světu, upozorňuje Phoebe Westonová.


Rozsáhlý ilegální obchod s divokými zvířaty a přehnané pronikání lidstva do přírody nesou odpovědnost za pandemii koronaviru, tvrdí přední americký vědec, který tvrdí: "toto není pomsta přírody, udělali jsme si to sami".

Vědci každoročně objevují dva až čtyři nové viry, které jsou důsledkem lidského narušování přírodního světa. Kterýkoliv z nich se může stát původcem pandemie, říká Thomas Lovejoy, který v 80. letech prosadil termín "biologická diverzita" a často je označován za kmotra biodiverzity.

"Tato pandemie je důsledkem našeho vytrvalého a přehnaného pronikání do přírody a ohromného ilegálního obchodu s divokými zvířaty, a zejména trhů s nimi, tzv. mokrých trhů, v jižní Asii a trhů s masem z buše v Africe... Je to dost zřejmé, byla jen otázka času, než se něco takového stane," říká Lovejoy, profesor environmentální vědy na George Mason University.

Jeho vyjádření uvedla publikaci zprávy thinktanku Center for American Progress, která tvrdí, že by USA měly posílit boj proti obchodu s divokými zvířaty, aby pomohly konfrontovat pandemii.

Tzv. mokré trhy a tradiční trhy prodávají živá zvířata (domácí a divoká) stejně jako čerstvé ovoce, zeleninu a ryby, často v nehygienických podmínkách. Nacházejí se po celé Africe a Asii a poskytují obživu stamilionům lidí. Mokrý trh ve Wu-chanu je považován za zdroj choroby COVID-19 obsahoval řadu divokých zvířat, včetně lišek, potkanů, veverek, vlčat a mloků.

Lovejoy tvrdí, že oddělení divokých zvířat od chovaných na tržištích by významně snížilo riziko přenosu chorob. Je tomu tak proto, že by po přenosu na domácí zvířata vznikalo méně nových druhů virů.

Pandemie bude letos stát globální ekonomiku bilion dolarů, uvedlo Světové ekonomické fórum, přičemž nejhůře zasaženy budou zranitelné komunity - a v Africe dojde ke ztrátě takřka poloviny pracovních míst. "To není pomsta přírody, udělali jsme si to sami. Řešením je mít mnohem uctivější přístup k přírodě, což zahrnuje vyrovnání se se změnou klimatu a vším ostatním," říká Lovejoy.

Jeho vyjádření se shodují se studií publikovanou v časopise Proceedings of the Royal Society B počátkem dubna, která tvrdí, že příčinou současné pandemie je zřejmě zvýšený lidský kontakt s divokými zvířaty.

Vědci a nevládní organizace jsou však znepokojeni, že zjednodušující a nerozlišující omezení obchodu s divokými zvířaty povede k navýšení chudoby a nerovnosti, což způsobí nárůst kriminality. To by mohlo zvýšit exploataci a hubení divoce žijících druhů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8364

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2020