Mezitím v Absurdistánu 126:

Divoké požáry, chaos při "přípravě prezidentských voleb" za pandemie - chystá se ultrapravicový puč?

29. 4. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut
Další rekordní náklad zboží dorazil do Polska! Avšak z nějakého důvodu se vláda rozhodla z jeho příjezdu tentokrát neudělat velkou propagandistickou akci tak, jak to učinila s nákladem lékařských pomůcek z Číny minulý týden.  Tentokrát byl náklad dopraven po moři - největší nákladní loď na světě, Agia Trias, dodala 140 000 tun kolumbijského uhlí do gdaňského přístavu!  Protože, jak jsme se dověděli minulý týden z poučení, které pro žáky připravilo polské ministerstvo školství, globální oteplování může být pro Polsko jedině dobré.



Avšak pravda je, že Polsko je už dnes na samém pokraji ekologické katastrofy. V důsledku výjimečného sucha začaly být velkým rizikem divoké požáry krajiny a lesů - téměř týden hrdinského úsilí hasičů, podporovaných armádou, pohraničníky, policií a zaměstnanci státních lesů bylo zapotřebí k uhašení požáru v národním parku Biebrza.   Shořelo 5300 hektarů. Naštěstí zůstal požár jen na povrchu a nechytla v zemi rašelina, protože kdyby se to bývalo stalo, požár by nebylo možné uhasit a toto cenné životní prostředí by bylo naprosto zničeno - někteří tvrdí,  že bažiny v Biebrze, snad už jediné, dosud existující v Evropě, které zůstávají většinou nedotčeny lidskou činností, jsou pro přírodu tím, čím je katedrála Notre Dame pro architekturu. Avšak při požáru zahynuly tisíce chráněnych zvířat, ptáků hnízdících v bažinách, losi a další zvířata. Požár vyvolali lidé, pravděpodobně v důsledku idiotského zvyku pálení lučin, k čemuž tam stále ještě občas dochází - byla nabídnuta odměna pro toho, kdo přivede žháře ke spravedlnosti.

Tento požár byl tedy uhašen, avšak vláda stále čelí ekonomické katastrofě. Mnoho podnikatelů poukazuje, že takzvaný "ekonomický štít" je k ničemu a trestá poctivé podniky, které se nikdy nepokusily nutit své zaměstnance, aby pro ušetření platby vlastních daní pracovali na volné noze. Mnoho lidí podezřívá, že celý "ekonomický štít" je zase jenom další propagandistický trik - a asi mají pravdu. Ve Vratislavi, například, byly doslova všechny žádosti o pomoc z formálních důvodů odmítnuty.  Je nicméně zvláštní, že poslanci měli čas na to, aby postavili mimo zákon práci organizací bránící krutosti vůči zvířatům.

Mezitím se snahy vlády uspořádat volby za každou cenu úplně vymkly z rukou. Poté, co byly nové zákony spěšně protlačeny parlamentem, nižší komora polského parlamentu, Senát, v níž má opozice většinu, se rozhodla využít třiceti dnů, které má k dispozici, tyto nové předpisy řádně prozkoumat, konzultovat experty, a tak dál. Mezitím propaganda strany Právo a spravedlnost v hlavním zpravodajství státní televize TVP denně vysílá materiál s titulem "Xtý den odkladů Senátu ohrožuje Poláky".  Televize šíří tvrzení, že protože Senát selhává a neschvaluje řádně zákony, nebude možné bezpečně uspořádat volby...

Jako kdyby oni potřebovali k svému jednání nějaké zákony. Náměstek premiéra Jacek Sasin oznámil, že vláda   už tiskne volební lístky (i když není pravda, jak napsal portál Onet, že tu zakázku dostala soukromá firma). Tím pan náměstek premiéra přiznal, že porušil zákon, protože vzhledem k tomu, že relevantní zákony dosud nebyly schváleny, neexistovaly žádné právní důvody zahájit tisk. Premiérův příkaz, ať se tiskne, byl vydán dva dny předtím,   než zákony vešly v platnost.

Je to možná jen příklad toho, jak strana Právo a spravedlnost plní své předvolební sliby. Slibovala, že všechno bude fungovat rychleji, a oni prostě jednají tak rychle, že jednají dříve, než je to posvěceno zákonem. Soudnictví, jak se zdá, také bylo podstatnou měrou zlepšeno: Poté, co prokurátorka Ewa Wrzosek zahájila vyšetřování, zda jsou prezidentské volby legální a zda Poláky zdravotně ohrožují, její nadřízená toto vyšetřování během pouhých tří hodin zrušila.  Což je ohromující úspěch, vzhledem k tomu, že její nadřízená nebyal ani v zaměstnání a neměla šanci prostudovat žádnou dokumentaci. Avšak mohl by prokurátor, který poslouchá stranu Právo a spravedlnost, dovolit vyšetřování, v jehož rámci by museli být vyšetřováni vedoucí politikové strany PiS?  Samozřejmě že ne, to by bylo šokující. Není divu, že zemský prokurátor zahájil proti Wrzosekové disciplinární řízení.

Mezitím je organizace voleb stále chaotičtější. Hlasovací lístky se mají distribuovat poštou, která na to pravděpodobně není připravena. Aby se umlčeli ti, kdo poukazují na to, že nebude důkaz o doručení,  jestliže pošťák nechá doručovaný volební lístek ve schránce (anebo ho strčí na plot, když nemají schránku) bylo rozhodnuto, že každého pošťáka bude při doručování volebních lístků doprovázet svědek.  Pošťáci jsou také nespokojení. Poukazují, mimo jiné, na to, že jako městští pošťáci budou dostávat neférový plat: jsou totiž schopni doručit za hodinu stovky volebních lístků a budou placeni stejně za každou hodinu doručování jako její venkovští kolegové.

Vláda také nyní začala vyhrožovat majitelům nestandardních poštovních schránek velkými pokutami. Lidé rychle poukázali na to, že Jarosław Kaczyński u svého domu sám nemá poštovní schránku, takže to bylo rychle napraveno.  Ale všechno to bylo nanic, protože strana Právo a spravedlnost zapomněla odstranit určitou formulaci v zákoně, takže balíčky s volebními lístky budou muset být doručovány proti osobnímu podpisu voličů.  To způsbuje, že celý úkol je logisticky naprosto nemožný a také je v době pandemie riskantní, protože pošťáci budou muset od občanů vybrat 30 milionů podpisů, včetně od občanů, kteří jsou v karanténě anebo byli nakaženi COVIDEM-19.

Avšak k tomu, aby toto všechno polská pošta zorganizovala, potřebuje mít k dispozici data o všech voličích. Pošta proto poslala email místním komunálním úřadům a požadovala od nich seznam dat o občanech v komprimovaném textovém souboru. Pošta jasně zdůraznila, že tyto soubory NEMAJÍ být chráněny heslem.  Drtivá většina komunálních úřadů tuto žádost odmítla a vysvětlila, že nemají povinnost plnit idiotské požadavky vyjádřené nějakým anonymním emailem. Některé komunální úřady tuto žádost jen ignorovaly, jiné se rozhodly o ni informovat úřady jako o pokusu o podvod.  Vláda tyto komunální úřady označila za "vzbouřence", avšak některým z nich to přízvisko nevadí,  poukazují na to, že ve Star Wars to nebyli vzbouřenci, kdo byli na temné straně. Aby si ušetřila problémy, vláda se rozhodla prostě poště předat protizákonně osobní data o všech jednotlivých polských občanech.  Pošta však přesto potřebuje od komunálních úřadů další informace.

Všichni zcela ignorují Poláky žijící v zahraničí. Nemáme právo hlasovat poštou a zatímco při posledních volbách jsem si mohl zvolit mezi třemi volebními místnostmi v Glasgow a ještě jednou další v malé příměstské oblasti, teď se předpokládá, že všichni Poláci žijící ve Skotsku budou cestovat na jediné volební místo v Edinburku. Mnoho Poláků požaduje bojkot těchto voleb, ale opozice se snaží přesvědčit bývalého náměstka premiéra Jarosława Gowina, "aby přešel na stranu světla", anebo doufá v dialog se stranou Právo a spravedlnost. Jsou to naivkové, tento příklad rozhlasového rozhovoru ukazuje, jak vypadá dialog se stranou Právo a spravedlnost:




A i kdyby se jim nějak podařilo odložit ty prezidentské volby, Kaczyński  je připraven i na to - a plánuje zavést mimořádný stav  - nikoliv však občanský mimořádný stav pro boj s pandemií, ale ekvivalent vojenského mimořádného stavu, který by mu dovolil internovat členy opozice, ochromit místní správu, cenzurovat média a tak dále. Nepodložené zvěsti? Ale policie právě byla na nákupech a   shání pět vodních děl, 142 policejních antonů pro svážení vězní a 30 milionů kusů munice - toto je téměř trojnásobek normální policejní objednávky. 

0
Vytisknout
8896

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2020