Vstup choroby COVID-19 probíhá zřejmě přes klíčové nosní buňky

29. 4. 2020

čas čtení 2 minuty
Dva specifické typy nosních buněk byly identifikovány jako pravděpodobné původní infekční body infekce COVID-19. Vědci zjistili, že pohárkovité a řasnaté buňky v nose vykazují vysokou hladinu vstupního proteinu, který nový koronavirus používá k pronikání do našich buněk. To může pomoci objasnit vysoký rozsah přenosu. Studie s použitím sítě Human Cell Atlas Lung Biological Network dále zjistila, že také buňky v oku a některých dalších orgánech obsahuje proteiny umožňující vstup viru.


Vědci zjistili, že pohárkovité a řasnaté buňky v nose vykazují vysokou hladinu vstupních proteinů, který nový koronavirus využívá ke vstupu do našich buněk. Identifikace těchto buněk výzkumníky Wellcome Sanger Institute, University Medical Centre Groningen, University Cote d'Azur, CNRS v Nice a dalších spolupracovníků v rámci sítě Human Cell Atlas Lung Biological Network může pomoci vysvětlit vysokou míru přenosu choroby COVID-19.

Studie publikovaná v časopise Nature Medicine dále ukázala, že buňky v oku a některých jiných orgánech také obsahují proteiny umožňující vstup viru. Studie dále predikuje, jak je klíčový vstupní protein regulován jinými geny imunitního systému a odhaluje potenciální terče pro vývoj léků omezujících přenos choroby.

Nový koronavirus ovlivňuje plíce a dýchací cesty. Symptomy pacienta mohou připomínat chřipku, včetně horečky, kašle a bolesti v krku, zatímco někteří lidé mohou být asymptomatičtí, i když přenášejí virus. V nejhorších případech virus způsobuje zápal plic, který může vést ke smrti. Má se za to, že se virus šíří primárně respiračními kapkami, které vznikají, když infikovaná osoba kašle nebo kýchá, a zdá se, že je v zasažených oblastech snadno přenosný. Dosud se virus rozšířil do více než 184 zemí a vyžádal si více než 180 000 životů.

Vědci po celém světě se snaží přesně pochopit, jak se virus šíří, aby pomohli předejít přenosu a vyvinuli vakcínu. Zatímco je známo, že virus SARS-CoV-2 používá k infikování našich buněk podobné mechanismy jako příbuzný koronavirus, který vyvolal epidemii v roce 2003, přesné typy buněk, které mu v nose umožňují vstup, nebyly až dosud zjištěny.

Vědci kvůli tomuto zjištění analyzovali vzorky z více jak 20 lidských tkání od neinfikovaných lidí. Zahrnovaly buňky odebrané z plic, nosní dutiny, oka, střeva, srdce, ledvin a jater. Vědci zjišťovali, které jednotlivé buňky tvoří oba klíčové vstupní proteiny, které nový koronavirus používá k infikování našich buněk.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7828

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2020