Čínští vědci předpovídají, že koronavirus nebude vymýcen

29. 4. 2020

čas čtení 1 minuta
Čínští vědci tento týden oznámili, že jsou přesvědčeni, že nový koronavirus nebude vymýcen, a předpověděli, že se choroba zřejmě bude periodicky vracet - podobně jako chřipka, informuje Marina Pitofskyová.


Skupina čínských výzkumníků zabývajících se viry v pondělí řekla novinářům v Pekingu, že virus zřejmě nevymizí jako jeho předchůdce SARS, protože dokáže infikovat asymptomatické přenašeče. Takže lidé mohou šířit virus bez příznaků jako horečka či kašel.

V Číně se přitom každodenně objevují desítky případů asymptomatických přenašečů nového koronaviru.

"Velmi pravděpodobně půjde o epidemii, která koexistuje s lidmi po dlouhou dobu, stane se sezónní a udrží se v lidských tělech," prohlásil ředitel Institutu patogenové biologie Čínské akademie zdravotnických věd Ťin Čchi.

Zdravotníci a politici po celém světě předpovídali, že je nepravděpodobné, aby byl virus kompletně eliminován - navzdory rozsáhlým opatřením po celém světě.

Čínští experti v pondělí prohlásili, že nenašli důkazy, že by se šíření viru zpomalilo během letních teplot na severní polokouli.

"Virus je citlivý na teplo, ale k tomu dochází, když je vystaven teplotě 56 stupňů Celsia po 30 minut a počasí nikdy nebude tak horké," vysvětluje šéf oddělení infekčních chorob První nemocnice Pekingské univerzity Wang Kuej-čchiang. "Takže v globálním měřítku, i během léta, existuje malá šance, že by případů ubylo."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11379

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2020