Je Polsko na hraně? Stává se fašistickým státem?

4. 5. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut
 

Vím, že po 125 pokračováních mého seriálu "Mezitím v Absurdistánu" už možná ten povyk některé lidi už nudí. Ti čtenáři, kteří stále ještě můj seriál sledují, mě možná považují za někoho, kdo pořád zbytečně (?) varuje, že je demokracie v Polsku v úpadku. Problém je, že je to pravda.

V roce 2003 ve své knize Fascism, anyone? poskytl Lawrence W. Britt  seznam signálů včasného varování, že vzniká fašismus. Zkontrolujme si podle něho, jak daleko se strana Právo a spravedlnost v Polsku dostala:

1. Důrazná a trvalá nacionalistická prohlášení √

Vlastenectví a národ, to je podstatná základ světového názoru strany Právo a spravedlnost. Vlast a uctívání národních hrdinů je základem toho, co lidem sdělují. Když s nimi nesouhlasíte, jste zrádce, anebo "nejste skutečný Polák". Více se o tom polsky dočtete ZDE.

 

2. Pohrdání významem lidských práv √

Podle Helsinské nadace   došlo v Polsku za vlády strany Právo a spravedlnost k největšímu ústupu od lidských práv od roku 1989.

3. Vyhledávání nepřátel/obětních beránků jako nástroj k sjednocování národa √

To, kdo je zrovna "nepřítelem dne", závisí na aktuálních politických potřebách. Ale seznam je v podstatě pořád stejný: LGBT,  uprchlíci a migrantiEvropská unie  (strana Právo a spravedlnost sice předstírá, že je pro Evropskou unii, ale jejich činy ukazují opak), Německo, Rusko, opozice. Seznam je dlouhý.

4. Silná role armády/ silný militarismus √

Během vlády strany Právo a spravedlnost došlo k zvýšení vojenských výdajů, byla založena Teritoriální armáda a byla zajištěna přítomnost amerických vojsk na polské půdě. Více o tom (v polštině) ZDE  

5. Útočný sexismus √

Podle názoru strany Právo a spravedlnost, který se nejvíce identifikuje s názorem katolické církve, rolí ženy je být v první řadě matkou a rodit děti. Dokonce i zdeformované plody - protože návrhy na zákaz potratů se pravidelně vrací na program strany Právo a spravedlnost. Strana PiS také bojuje proti mezinárodní úmluvě chránící ženy  jako oběti domácího násilí.

6. Spoutané sdělovací prostředky √

Pravidelní čtenáři mého seriálu si pravděpodobně dobře uvědomují, že polská státní média se stala otevřeným nástrojem státní propagandy. Avšak v poslední době jsou pronásledováni i nezávislí novináři - jen minulý týden reportéři z Gazety wyborczej   a Oko.press - periodika, která jsou největšími kritiky vlády strany Právo a spravedlnost - byli pohnáni před soud za "účast na protizákonném shromáždění" - informovali o demonstraci proti Kaczyńskému, k níž došlo před jeho domem. Štáb ze státní televize byl také přítomen, ale proti němu policie nezasáhla.

7. Posedlost bezpečností státu √

První věc, kterou strana Právo a spravedlnost dělá, když se dostane k moci, bylo ovládnout bezpečnostní službu a provést v ní čistky. Připomeňme, jak Mariusz Kamiński, jehož odsoudil do vězení soud první instance za zneužívání své moci během prvního období vlády strany Právo a spravedlnost, byl protizákonně omilostněn prezidentem Dudou, takže byl schopen převzít řízení výzvědných služeb a kontrarozvědky Polska. Více o tom (česky) ZDE.

8. Náboženství a vládnoucí elita jsou provázány √

Pokud jste pravidelným čtenářem mého seriálu, jste si dobře vědom vztahů mezi polskou církví a státem. Pokud ne, prostě se jen podívejte, jak nejvyšší politici ze strany Právo a spravedlnost tančí na mši uspořádané k oslavě 27. výročí založení Radio Maryja, ultrakatolické pravicové rozhlasové stanice, kterou řídí charismatický Tadeusz Rydzyk:



poslechněte si zbožňovatelský projev, který tam pronesla vůči němu ministryně:



poslouchejte Jaroslawa Kaczyńského,  který charakterizuje katolickou církev jako "součást naší národní totožnosti" a jako "nositele jediného systému hodnot známého a uznávaného v Polsku". Více o vztazích mezi stranou Právo a spravedlnost a církví ZDE (polsky).

9. Moc korporací je chráněna √

Polský premiér Mateusz Morawiecki má zázemí v bankovnictví a ve velkém byznysu. Rozhodl se opustit návrH zdanění amerických internetových firem  a dělá všechno jen pro velké korporace  - i na úkor menších polských podniků.

10. Moc odborů potlačena nebo eliminována √


NAvzdory tomu, že na svých transparentech strana Právo a spravedlnost hovoří o tom, že podporuje blahobyt Poláků, neudělala nic proti patologicky vysoké míře falešné práce na volné noze a pracovních smluv, které nezaručují žádné pracovní hodiny na polském pracovním trhu. Nadto, noví "ekonomický štít", který má ekonomiku bránit před důsledky pandemie COVID-19, namísto aby podpořil zaměstnance, omezuje jejich práva a ulehčuje jejich propouštění.  Mezitím Solidarita, největší polská odborová organizace, byla proměněna v nohsleda strany Právo a sprvedlnost a kdykoliv dojde ke konfliktu - jako když stávkovali učitelé - Solidarita stojí na straně vlády, nikoliv na straně svých členů.

11. Pohrdání vůči umělcům a kultuře a jejich útlak √


Kaczyńskiu léta pohrdal inteligencí. Vytvořil si opovržlivý výraz “wykształciuchy” pro vzdělané lidi, kteří s ním nesouhlasí. Odmítá naslouchat nejlepším expertům v zemi a dává přednost jejich třetímu řádu, pokud mu říkají to, co chce slyšet. Jen se podívejte na nové elity ze strany Právo a spravedlnost, kdy byli soudci u Ústavního soudu, tradičně nejlepší právní mozky v Polsku, nahrazeny magistrou práva, kterou její profesní kolegové nechtěli jako nevhodnou i jako soudkyni u regionálního soudu (Julia Przyłębska), univerzitní učitelkou z obskurní místní univerzity, známou svým hrubiánstvím a absolutním pohrdáním zákonem (Krystyna Pawłowicz) a bývalým komunistickým prokurátorem  (Stanisław Piotrowicz).

Co se týče kultury, strana Právo a spravedlnost přestala podporovat kvalitní kulturu (podporuje jen tu kulturu, která šíří "vlastenecké hodnoty", ta je ale velmi nízké kvality) a podporuje jen kulturu nejnižšího řádu, jako je hudba  Disco Polo. 

12. Posledlost zločinností a trestáním občanů √

Jedním z faktorů, proč se strana Právo a spravedlnost dostala k moci, byl její tvrdý postoj vůči korupci a zločinnosti. Lech Kaczyński po roce 2000 získal popularitu jako ministr spravedlnosti známý svým tvrdým postojem vůči pachatelům trestných činů. Pokračování této kletby bylo včleněno do zakládajícího manifestu strany PiS v roce 2001. V první vládě strany Právo a spravedlnost hrál roli tvrdého šerika Zbigniew Ziobro, ale jako by to nestačilo, založili také Ústřední protikorupční úřad. Na začátku svého druhého funkčního období u moci, na dotaz, kde vezmou všechnny ty peníze, aby dokázali splnit všechny své předvolební slibi, premiérka Beata Szydło proslula výrokem "Stačí nekrást". Ve známém projevu obvinil Kaczyński předchozí vládu, že v jejím funkčním období narostla "korupce a protekcionářství"  do zrůdných rozměrů.

13. Rozsáhlá korupce a protekcionářství √

Ukazuje se, že šlo spíše o příslib toho, co se bude dít, a nikoliv o kritiku předchozí vlády, protože i když měl Kaczyński pravdu, že korupce a protekcionářství byly vždycky přítomny v polském veřejném životě, za současné vlády strany PiS nabyly korupce a protekcionářství opravdu zrůdných rozměrů. Pravidelní čtenáři mého seriálu Mezitím v Absurdistánu si vzpomenou na lidi jako Misiewicz, mladý ministerský mluvčí, který jednal jako defacto náměstek ministra a později byl odměněn lukrativním místem, pro nějž vůbec neměl kvalifikaci. Jeho jméno se stalo synonymem pro nekvalifikované lidi, kteří dostali lukrativní místa od strany Právo a spravedlnost za to, že ji podporovali.  Jedna opoziční strana dokonce vytvořila stránku nazvanou misiewicze.pl, na nichž byly uvedeny stovky takových případů- A to bylo už v roce 2016, dnes je počet takových případů pravděpodobně řádově vyšší. Dokonce i vládní fondy jsou sdíleny mezi stoupenci strany Právo a spravedlnost a přáteli, anebo jsou používány pro politickou korupci: více než polovina komunálních úřadů, v nichž nevládne strana Právo a spravedlnost, nedostala z fondu pro místní silnice ani halíř.

14. Podvodné volby

A tak jsme tu nyní u poslední položky na tom seznamu. Pokud jste četli několik posledních kapitol mého seriálu, už víte, proč budou nadcházející prezidentské volby dne 10. května 2020 z mnoho důvodů protizákonné. Zaprvé se budou konat de facto za občanského mimořádného stavu (snaha uskutečnit tyto volby stůj co stůj je hlavním důvodem, proč PiS odmítá vyhlásit občanský mimořádný stav, navzdory zuřící pandemii COVID-19. Zadruhé je protizákonné zasahovat do volebních zákonů půl roku před volbmi, a pokud všechno proběhne podle Kaczyńského plánu, nové zákony začnou platit pouhých několik dní před volbami. Tyto volby nebudou tajné (protože při hlasování poštou bude volič muset do obálky vložit osobní informace), ani férové (kandidát strany PiS, dosavadní prezident, je jediným kandidátem, který může pokračovat ve své kampani, podporují ho státní média a vládní instituce), ani všeobecné (protože mnoho Poláků, včetně mě, nebudou moci hlasovat).

Podle polského komisaře pro lidská práva (jedné z mála institucí, kterou se straně Právo a spravedlost dosud nepodařilo ji ovládnout) je uskutečnit tyto volby nemožné, podle Helsinské nadace pro lidská práva budou neférové, pro komisařku EU Věru Jourovou  a Evropský parlament jsou "zdrojem znepokojení". Dokonce i polské ministerstvo zahraničních věci přiznává, že bude nemožné bezpečně tyto volby uskutečnit mezi Poláky žijícími v zahraničí.

* * *

Vypadá to, že je Polsko prokleté. Když v roce 1791 schválilo Polsko Ústavu z 3. května, jednu z prvních ústav na světě a velmi pokrokovou, magnáti se spojili s církví a s Ruskem a tuto Ústavu zrušili. To vedlo k prvnímu dělení Polska a brzo poté země přišla na 123 o svou nezávislost.

Když se Polsko vrátilo v roce 1918 na mapy, mladá demokracie se Józefu Piłsudskému nelíbila, tak v roce 1926 uskutečnil puč. Proto až do Hitlerovy invaze vládly v Polsku autoritářské sanační vlády, které tvrdily, že bojují proti korupci v polské politice a proti morálnímu úpadku ve veřejném životě. Sanace začala ovládat četné instituce a postupně omezila moc parlamentu. Brzo došlo k tomu, že začala být opozice pronásledována, byla nucena k emigraci, byla odsuzována do vězení anebo posílána do koncentračního tábora v Bereza Kartuska. Józef Piłsudski vládl ze zadního sedadla až do své smrti r. 1935: Není to podobné tomu, jak jedná v posledních letech strana Právo a spravedlnost?

Józef Piłsudski je všeobecně považován za národního hrdinu a za otce polské nezávislosti. Kaczyński pravděpodobně myslel na něho během svého známého interview s Teresou Torańskou v roce 1994. Když se ho Torańska ptala, co chce ve svém životě dosáhnout, řekl: "Chci se stát spasitelem národa v penzi".


Problém je, že na rozdíl od Piłsudského, zásluhy Kaczyńskíého v boji o polskou nezávislost před rokem 1989 jsou velmi omezené. Takže stát se vládcem ze zadního sedadla v autoritářském státě je jeho jedinou šancí jak jít v krocích Piłsudského. A zdá se, že se mu to už  skoro podařilo, takže se mu podaří uskutečnit svůj sen. S malým rozdílem. Jestliže uspěje, lidé si ho budou pamatovat nikoliv jako spasitele, jako jako zrádce národa.

Ale alespoň děláme pokroky. Tentokrát nám vydržela demokracie v Polsku alespoň čtvrt století. 

1
Vytisknout
12945

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2020