Průběžné zpravodajství:

Americká vládní lékařská expertka varuje před čtvrt milionem mrtvých

4. 5. 2020

čas čtení 11 minut
Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  6.5. bylo v ČR registrováno 7899 nakažených, v nemocnici bylo 295 osob a 258 osob zemřelo.     

Nikde jsme se nedočetli kolik lidí v ČR letos zemřelo v březnových a dubnových týdnech ve srovnání se statistickým průměrem pro tyto týdny z předchozích let. To je totiž jediná spolehlivá informace o počtu mrtvých na koronavirus. Zjišťují to novináři v USA, v Británii i v dalších zemích. (JČ) - Aktualizace: Upozornil nás František Vančura, že zatím tato data nejsou dostupná: ZDE

- Papež František naléhá na zaměstnavatele, abyž respektovali důstojnost zaměstnanců, zejména migrantů, v situaci ekonomických potíží způsobených COVIDEM-19.

- Globální pokčet nakažených dosáhl 3 656 644 a nejméně 256 736 lidí zemřelo. Obojí údaje jsou výrazně podceněné.

- Trump požaduje otevření ekonomiky. "Postihne to některé lidi? Ano. Postihne to některé lidi silně? Ano. Ale musíme naši zemi otevřít a musíme ji otevřít brzo."

- Od pondělka od večera bylo v Brazílii zaregistrováno dalších 6935 nákaz a 600 dalších lidí zemřelo.

- Nezaměstnanost mladých lidí v Británii zřejmě dosáhne milionu.

- COVID-9 způsobí, že do roku 20205 zemře na tuberkulózu 1,4 milionu lidí navíc. Nikdo nepracuje na vakcíně proti tuberkuloze.

- Nový Zéland zaznamenal jeden nový případ nákazy po dvou dnech, kdy nezaznamenal žádný.

 

- Počet mrtvých na koronavirus v Británii v úterý dosáhl více než 32 000. Británie má tedy v Evropě nejvíce mrtvých, předstihla Itálii, a je na druhém místě za Spojenými státy. - V brutálním komentáři v deníku New York Times to přičetla analytička londýnských Timesů Jenny Russell idiocii a nekompetenci vlády Borise Johnsona, který nedopustí, aby byl v jeho kabinetu někdo schopný, protože by byl pro něho nebezpečnou konkurencí. Důsledkem je - množství mrtvých. ZDE

- Ve Spojených státech zemřelo na koronavirus nejměně 70 115 osob. Je to více než čtvrtina všech globálních úmrtí na pandemii. USA také registrují největší množství nákaz, 1 129 119. Donald Trump se chystá zrušit tým pro boj proti pademii a znovuotevřít zemi. Americká vláda se má soustředit na terapii, vývoj vakcíny a na testování. Jedna předpověď varuje, že do 1. června budou v USA umírat 3000 lidí denně, pokud Američané nebudou dodržovat sociální distancování. Trump se bojí, že prohraje listopadové prezidentské volby, pokud nebude americká ekonomika v rozkvětu, tak se jí rozhodl stimulovat bez ohledu na rostoucí počty mrtvých.

- Shaun Walker poukazuje v deníku Guardian, že se postkomunistickým středoevropským zemím podařilo spektakulárně zvládnout pandemii a že to Západ ignoruje. Důvody úspěchu jsou nejasné: patří k nim zřejmě o něco mladší populace, protože lidé ve středovýchodní Evropě umírají dřív než na Západě, menší hustota obyvatelstva, strach úřadů, že místní zdravotnictví pandemii nezvládnou, v jehož důsledku vlády jednaly rychle a efektivně, méně letů z Číny, méně testování či prostě štěstí. Nejdůležitější ale zjevně bylo rychle uvalení karantény na celé země. V podobně pozitivní situaci je i Řecko, kde bylo rychlé zavedení uzamčení země také motivováno strachem, že si zdravotnictví neporadí. ZDE  

- Otevření obchodů v Rakousku  před třemi týdny nevedlo k obnovení nákazy, konstatovaly rakouské úřady. Rakousko jednalo na počátku pandemie rychle a snížilo denní nárůst infekcí na méně než 1 procento.

- Izrael a Holandsku tvrdí, že se jim podařilo vytvořit protilátky, které dokáží blokovat koronavirovou infekci, avšak zatím jde pouze o úspěchy v laboratoři.
- Pandemie způsobuje v USA všeobecnou krizi duševního zdraví. Roste úzkost a deprese. Spojené státy jsou na to špatně připraveny, některé psychologické kliniky jsou na pokraji kolapsu, píše Washington Post. Denní dávky úmrtí, izolace a strachu vyvolávají u velkého množství Američanů psychické trauma. Země čelí obrovské vlně duševních problémů: depresím, zneužívání drog, PTSD a sebevraždám. Systém psychologických klinik v USA je přitom v rozkladu. Téměř polovina Američanů informuje, že koronavirová krize poškodila jejich duševní zdraví. Federální nouzová telefonní linka pro lidi s emocionálními problémy zaznamenala v dubnu nárůst telefonátů žádajících o pomoc o  více než 1000 procent. 20 000 lidí poslalo esemesku žádající o pomoc. "Lidé mají opravdu strach," řekl ředitel psychologické onlinové poradenské organizace Talkspace Oren Frank. "Šokuje mě, že politikové o tom nehovoří. Bílý dům se o tom nezmínil. Neexistuje žádný plán." ZDE  
- Počet mrtvých globálně dosáhl 251 510. Celkový počet registrovaných nákaz je 2 582 469.

- Hongkong zaznamenal nejhorší propad ekonomiky v historii. HDP poklesl o 8,9 procent.

- Tzv. "Pět očí", konsorcium anglosaských výzvědných služeb, potvrdilo, že neexistují žádné důkazy, že by COVID-19 unikl z čínské výzkumné laboratoře. Světová zdravotnická organizace také potvrdila, že Washington neposkytl žádné důkazy pro tvrzení Donalda Trumpa a Mikea Pompea, že nový koronavirus vznikl v čínské laboratoři.

- Nejvýznamnější americký expert na infekční choroby dr. Anthony Fauci a klíčový člen týmu Donalda Trumpa také zdůraznil, že neexistují žádné vědecké důkazy, že by koronavirus vznikl v čínské laboratoři, anebo odtamtud unikl poté, co tam byl přinesen z přírody.

- Čínská státní média v pondělí odsoudila Mikea Pompea jako "šílence". Pompeo stejně jako Trump zaútočil na Světovou zdravotnickou organizaci, která v pondělí zdůraznila, že nemá žádné důkazy, že by virus pocházel z laboratoře.

- Australský premiér Scott Morrison se také vyjádřil, že nejpravděpodobnější je, že koronavirus vznikl na mokrém trhu ve Wuchanu. Požadoval "transparentní" zkoumání vzniku epidemie a reakci Světové zdravotnické organizace na toto zkoumání.

- Už druhý den Nový Zéland nezaznamenal žádné nové případy nákazy.



 

- Francouzská nemocnice odhalila případ COVIDU-19 z prosince 2019. Nemocnice nově otestovala staré vzorky od pacientů se zápalem plic a zjistila, že léčila muže nakaženého COVIDEM-19 už 27. prosince 2019. Muž přežil a netuší, kde se nakazil. Manželka se nenakazila, ale pracovala v blízkosti Číňanů, kteří prodávali suši. Možná se nakazila, ale byla bez příznaků.

- Počet mrtvých v Itálii je daleko vyšší, než bylo registrováno. Italský úřad pro statistiklu ISTAT uvedl, že neregistrováno bylo dalších 11 600 úmrtí a je rozumné usoudit, že tito lidé buď zemřeli na COVID-19, anebo zemřeli v důsledku přehlcení italského zdravotnictví, protože nemohli být léčeni.

- Světoví politikové přislíbili 8 miliard dolarů na boj proti koronaviru.

- V Rakousku od loňska stoupla nezaměstnanost o téměř 60 procent.

- V Německu je pravděpodobně "desetkrát více nákaz, než jsou oficiální čísla". Vědci v Německu poukázali na riziko asymptomatických infekcí. Prováděli testy v městě Gangelt nedaleko holandských hranic, kde byla velmi vysoká úmrtnost na COVID-19. Zjistili, že ve městě bylo nakaženo až 15 procent obyvatel a úmrtnoist byla 0,37 procent. Pokud by to platilo pro celé Německo, znamenalo by to, že v Německu bylo nakaženo 1,8 milionu lidí, oficiálně je tam ale registrováno je 160 000 nákaz. Asi 20 procent nakažených nemá žádné příznaky. Proto je nesmírně důležité sociální distancování a dodržování hygienických předpisů.

- Americká vláda očekává, že do 1. června se v USA zdvojnásobí počet úmrtí a denně bude umírat 3000 osob. Vyplývá to z interního dokumentu americké vlády, který získal deník New York Times. Bílý dům tvrdí, že to není vládní dokument. ZDE 
 

- Globální počet nákaz dosáhl čísla 3 498 283. Zemřelo 246 736 lidí.

- Univerzity a střední školy na Islandu začaly v pondělí zahajovat normální provoz. Island má 1799 potvrzených případů nákazy a 10 úmrtí, ale od 23: dubna byl denní počet nových případů mezi nulou a třemi. Ze studie v New England Journal of Medicine vyplává, že úspěch Islandu v boji proti pandemii je důsledkem širokého testování. Island testoval 14 procent svého obyvatelstva. Na Islandu žije 364 000 lidí. Agresivní testovací program umožnil zdravotnickým úřadům izolovat nakažené.

- Počet nákaz v Rusku za posledních 24 hodin stoupl o 10 581 na 145 268.

- Výzvědná zpráva amerického ministerstva pro domácí bezpečnost tvrdí, že Čína v lednu 2020 utajila rozsah pandemie koronaviru i jeho nakažlivost, aby si mohla shromáždit zdravotnické zásoby v boji proti pandemii.

- Donald Trump tvrdil, že "v Americe zemře na koronavirus 50 000 - 60 000 osob". Nedávno to zvýšil na "60 000 - 70 000". Dosud v USA zemřelo 67 166  osob. Čelná lékařská expertka Trumpovy vlády Deborah Birx v neděli zdůraznila ve Fox News, že i při sociálním distancování a potlačování viru v USA podle odhadů vědců zemře 100 000 - 240 000 osob. V souvislosti s demonstracemi v Michiganu varovala, že tamější demonstranté, požadující zrušení karantény, "nakazí svou babičku, která zemře, a budou mít pocit viny po celý zbytek života". ZDE 

- Bolsonaro dál popírá nebezpečí koronaviru. Vyvolalo to pouliční protesty, navzdory apelům brazilského ministerstva zdravotnictví, aby lidé zůstali doma.
- Brazílie má více než 100 000 potvrzených nákaz. Za posledních 24 hodin Brazílie registrovala 4588 nových případů nákazy a 275 úmrtí.

- Rusko, Írán a Čína provádějí hackerské útoky proti britským univerzitám ve snaze ukrást výzkum koronavirové infekce ZDE  

- Počet hospitalizovaných Američanů ve státě New York poprvé od poloviny března poklesl pod 10 000. Stát zaznamenal dalších 280 úmrtí, ve státě New York celkem zemřelo 19 189 osob.

- Řecko evakuuje téměř 400 migrantů z tábora Moria.

- Americký ministr zahraničí Mike Pompeo tvrdil, že existují "obrovské důkazy", že koronavirus vznikl v čínské laboratoři, avšak žádné důkazy neposkytl.

- Itálie zaznamenala 174 nových úmrtí, což je nejnižší počet od 168 denních mrtvých dne 1O. března, kdy země byla uzamčena. 1389 nových infekcí je také nejniší počet od prvního týdne v březnu.

- Británie a Francie zkoušejí své mobilní aplikace pro sledování nakažených osob.

- Koalice umělců, celebrit, vědců a intelektuálů varuje, že domorodí lidé v Brazílii jsou ohrožení "genocidou" COVIDU-19. Nemají totiž imunitu proti chorobám bělochů.

- Třetina náhodných testů na koronavirus v Afghánistánu byla pozitivní. Vyvolává to obavy, že v tomto nestabilním státě je obrovské množství nezdokumentované infekce.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
10710

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2020