Průběžné zpravodajství:

V Británii umírá z lidí přijatých do nemocnice s těžkým průběhem koronaviru 33 procent osob

30. 4. 2020

čas čtení 6 minut
Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  30. 4.  bylo v ČR registrováno 7581 nakažených, v nemocnici bylo 348 osob a 227 osob zemřelo.   


- Lékaři po světě zaznamenali už stovku případů vzácného zánětlivého syndromu celého organismu u dětí, který je spojován s nákazou koronavirem.

- Čína nemá zájem zasahovat do amerických prezidentských voleb, konstatovala ve čtvrtek, poté, co se Donald Trump vyjádřil, že Čína "udělá všechno, co je v jejích silách," aby v prezidentských volbách v listopadu prohrál. Trump ve středu tvrdil, že Čína podporuje demokratického kandidáta Joea Bidena.

- Na koronavirus už globálně zemřelo nejméně 227 644 osob. Více než 3 193 961 osob bylo nakaženo.

- Jižní Korea poprvé od února nemá žádné nové domácí případy nákazy.

- Lidé po celém světě mají ve spánku noční můry o pandemii. Zdá se jim, že nemohou dýchat, že mají horečku, zdá se jim o zemětřesením, tsunami a tornádech, ale největší množství snů je o útocích létajícího hmyzu, množství švábů a červů.

- Šéf britské farmaceutické společnosti AstraZeneca Pascal Soriot uvedl, že v červnu až v červenci bude jeho firma vědět, zda vakcína, kterou vyvíjí Oxfordská univerzita, je funkční.

 


- Rusko oficiálně zaregistrovalo 106 498 nakažených osob. Za posledních 24 hodin stoupl počet nákaz v Rusku o 7099, což je rekordní vzestup. Za posledních 24 hodin zemřelo 101 osob a celkem v Rusku zatím zemřelo 1073 lidí.

- Ze 44 zemí Evropské unie, které zavedly omezení cestování v zemi, začalo 21 zemí do určité míry tato omezení rušit a dalších 11 zemí to plánuje učinit v nadcházejících dnech. Hans Kluge, regionální ředitel Světové zdravotnické organizace, varoval, že země se musejí chovat opatrně.

- Počet úmrtí ve Španělsku za posledních 24 hodin poklesl na 268, což je nejméně za posledních šest týdnů. Celkový počet mrtvých ve Španělsku dosáhl 24 543.

- České republice se podařilo zvládnout epidemii koronaviru v  zemi a vláda bude opatrně otevírat ekonomiku, řekl ve čtvrtek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Míra nákazy v ČR je 0,7, což znamená, že každá nakažená osoba nakazí méně než 1 další osobu. Zatím Česko nezaznamenalo po uvolnění karantény nárůst infekce.

- V Německu poklesla míra nákazy na 0,75. Počet nezaměstnaných v Německu stoupl v dubnu o 373 000 na 2,64 milionu a míra nezaměstnanosti vzrostla na 5,8 procent.

- Lucembursko bude testovat na koronavirus veškeré své obyvatelstvo.

- Šokující zjištění. Netušili jsme, že totalita v Británii už pokročila až tak daleko. Vyšetřování úmrtí lékařů, zdravotníků a zdravotních sester na koronavirus v britských nemocnicích má nařízeno, aby neřešilo systémový nedostatek ochranných prostředků před nákazou koronavirem, jímž trpěli lékaři a zdravotníci, mnozí z nichž na koronavirus pak zemřeli. Hlavní koroner pro Anglii a Wales Mark Lucraft nařídil, že vyšetřování příčin smrti lékařů a zdravotníků na koronavirus se výslovně "musí vyhnout poukazům na nedostatek ochranných prostředků pro zdravotníky. Takové vyšetřování totiž nemůže být uspokojivým nástrojem pro určování, zda existovala řádná politická strategie a řádná opatření pro zásobení zdravotníků ochrannými protiinfekčními prostředky." ZDE 

 
--  Donald Trump uvedl, že americká  federální vláda neprodlouží předpisy o sociálním distancování, které vyprší ve čtvrtek. "Proti koronaviru nebude zapotřebí vakcíny," tvrdil Trump ve středu na tiskové konferenci. "Virus prostě zmizí." Počet úmrtí na koronavirus v Americe dosáhl 60 207. V USA je nakaženo koronavirem více než 1 milion lidí. Je to asi třetina všech případů na světě. Jared Kushner se vyjádřil, že akce americké vlády na koronavirus "jsou nesmírně úspěšné".  Americká ekonomika se za poslední čtvrtletí zmenšila o 4,8 procent. 80 až 90 procent Američanů je proti znovuotevření restaurací, proti znovuzahájení velkých sportovních akcí i proti návratu studentů do škol. 65 procent Američanů je proti návratu lidí do práce.  ZDE 

- Polovině zaměstnanců na světě - 1,6 miliardě lidí - bezprostředně hrozí likvidace jejich příjmů a živobytí, varuje Mezinárodní organizace práce.

- Oficiální počet mrtvých v Británii stoupl o 4419 poté, co vláda konečně začala registrovat i úmrtí mimo nemocnice. Celkem v Británii do úterka zemřelo 26 097 osob.

- Počet nákaz ve Švédsku překročil 20 000.

- Počet nákaz v Rusku je 99 399. Ve středu bylo zaznamenaná 5841 nových infekcí.

- Brazílie zaznamenala rekordní nárůst infekcí, o 6276 za posledních 24 hodin na 78 162.

- Třetina pacientů přijatých v britských nemocnicích na komplikace nákazy koronavirem umírá. Úmrtnost je stejná jako úmrtnost na ebolu. Studie zkoumala osud 17 000 pacientů - asi třetiny pacientů přijatých s koronavirem do britských nemocnic - a zjistila, že 33 procent z nich zemřelo, 49 procent bylo propuštěno a 17 procent je stále ještě po čtrnácti dnech v nemocnicích léčeno. Z pacientů přijatých do britských nemocnic končí 17 procent na jednotkách  ZDE 

- Navzdory předchozímu testu, z něhož vyplynulo, že  antivirální lék remdesivir proti koronaviru nefunguje, nyní oznámil hlavní americký odborník na infekční choroby dr. Anthony Fauci, že v novém americkém testu se projevil "jasný pozitivní výsledek". Podrobnosti mají být teprve zveřejněny.

- Případů potenciálně smrtelného zánětu celého organismu u dětí, zřejmě spojených s koronavirovou infekcí, bylo zaznamenáno už 100, v nejméně šesti zemích, v Británii, v USA, ve Francii, v Itálii, ve Španělsku a ve Švýcarsku.  ZDE 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
9876

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2020