Opravdu jsme kabrňáci, že jsme z auta vymontovali brzdy?

30. 4. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
"Demokracii tady teď máme, ale nemáme demokraty. Dokud je nebudeme mít, žádné volby nám nepomůžou. Když volí blbci, volí blbě… Instituce nás nezachrání." 
(Ladislav Hejdánek, 2002)

Chráněný mokřad u Uherčic na Břeclavsku "někdo" zničil manipulací s kohouty melioračního systému, třebaže obec sama masivně investovala do vytvoření mokřadních ploch. Poté se do vyschlé půdy zakously traktory firmy Zemos, která je součástí koncernu Agrofert - ovšem České inspekci životního prostředí, která zničení mokřadu šetří, to ani během pětisetletého sucha nevadí ZDE.


Pravdou je, že ČIŽP, která za vlády ANOfertu prošla obdobnými čistkami jako Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) nebo Státní fond životního prostředí (SFŽP) ZDE, počínání ANOfertu vadit jednoduše nesmí. Zmíněné státní instutice, jejichž smyslem je formálně chránit přírodu, totiž prošly již dávno obdobným procesem, jakým nyní - s poněkud větší, nicméně stále minimální pozorností médií a veřejnosti - prochází "vhodně obsazený" úřad ombudsmana ZDE.

V rámci pri(ch)vatizace českého státu do rukou Andreje Babiše jsou úřady a instituce postupně "upravovány" tak, aby nepřekážely podnikatelským záměrům holdingu, který Babiš "nevlastní". Kauza Uherčice nabízí jen jeden z mnoha příkladů, kdy teoretičtí hlídači veřejného zájmu zavírají oči před počínáním firem z portfolia svěřenského fondu premiéra, protože dobře vědí, že cokoliv jiného by jim jednoduše nebylo tolerováno.

Humbuk kolem údajného boje vlády s letos již pětisetletým suchem je ovšem naprosto neslučitelný s tím, co se stalo a co se děje u Uherčic. Mokřady představují klíčovou součást boje proti vysychání krajiny ZDE a jejich ničení za účelem krátkodobého soukromého zisku znamená zásadní problém. Mívali jsme tu úřady, které měly za úkol v podobných případech hlídat veřejný zájem. Když a dokud místo toho hlídají zájem premiérova holdingu, veřejný zájem se vyskytuje pouze jako slogan v holdingových PR kampaních. Žvaní se o čemsi, ale v praxi se provádí pravý opak.

"My chceme znova motýle," prohlásil vloni zcela nesmyslně premiér ZDE, zatímco ve vymírání denních motýlů patří Česká republika kvůli způsobu využívání půdy a nižší efektivitě zemědělství mezi evropské rekordmany ZDE. - To je toho. Já chci zase poníka. Chci a chci a chci!

Pokud se pustíte do projektu vymontování brzd ze svého vozu a myslíte si, že tím dosáhnete zvýšení jeho rychlosti, má to ovšem jeden háček.

Dříve nebo později takové auto bez brzd někde narazí do zdi.

Ale můžete se skoro vsadit, že autoři "geniálních" úprav, kteří srážku předprogramovali a zařídili, už v té době budou sedět mimo zničenou pasažérskou kabinu s ukradenými airbagy.

Na veliký rozdíl od vás.

0
Vytisknout
17724

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2020