Maďarsko: Jak zachránit malé podniky před dopady pandemie?

29. 4. 2020

čas čtení 2 minuty
Co se stane s maďarskými malými podniky během recese vyvolané koronavirem, která může trvat po předvídatelnou budoucnost? To je otázka v mysli mnohých, jak těch, kteří jsou zasaženi, tak těch, kdo se snaží problém vyřešit, píše András Vaski.


Kromě mnoha zaměstnanců, kteří byli propuštěni nebo pracují na zkrácený úvazek jsou malé podniky možná nejohroženější částí maďarské ekonomiky a také širší evropské ekonomiky. Zatímco podniky, jejichž provoz není absolutně nezbytný, jsou uzavřeny, a mnohé další operují s omezeními ohledně provozních hodin a počtu lidí, které mohou naráz vpustit, jde o vše jiné, než o běžný provoz.

Když pandemie začala, jen málokdo předvídal plošnou karanténu trvající měsíce pro větší část ekonomiky, ale například masivní maďarský turistický průmysl se prakticky zastavil. Většina malých podniků nemá v zásobě provozní prostředky v řádu měsíců, takže ztráta výnosů znamená masivní zadlužení a pro mnohé dokonce bankrot. Přitom turistika byla před krizí odpovědná za 8,5 % maďarského HDP.

Avšak problém nespočívá jen v tom, že malé podniky zavírají; jde o to, že pravděpodobně nebudou nahrazeny jinými, až se ekonomika nakonec rozjede. V podobných časech jako dnešní obvykle malý podnikatel nemá dost peněz na investice, protože ty mají mnohonárodní společnosti nebo superbohatí jednotlivci. Pro Maďarsko to znamená, že malé podniky budou zřejmě levně koupeny mnohem většími multinárodními korporacemi a existujícími maďarskými konglomeráty. Takže místo aby bar, restauraci, opravnu atd. vlastnil váš soused, existuje velká šance, že tyto podniky po recesi koupí masivní řetězce.

Nejde o unikátní maďarský problém, ani není omezen na sektor služeb. Kromě již jmenovaných to jsou cizí země jako Čína, kdo se snaží využít deprese na evropském trhu a zakoupit levně inovativní podniky. To znamená, že velké řetězce nekoupí jen bar vedle, ale také malý technologický start-up o něco dál.

Pro maďarskou vládu je imperativem podniknout další kroky k ochraně malých podniků, aby zajistila, že střední třída nebude touto recesí zničena, a chránila maďarské inovace před převzetím zahraničními společnostmi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6958

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2020