Průběžné zpravodajství:

Uprostřed pandemie si blb Trump stěžuje, že novináři neférově dostávají "vznešenou cenu"

27. 4. 2020

čas čtení 6 minut
Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  V pondělí 27 .4.  bylo v ČR registrováno 7431 nakažených, v nemocnici bylo 360 osob a 222 osob zemřelo.
 
- Ve Spojených státech je nakaženo koronavirem 957 875 osob a počet mrtvých stoupl na 53 922.

- Francouzští vědci chtějí začít zkoušet na lidech svou hypotézu, že nikotin lze možná použít jako lék proti koronaviru. Skupiny zdravotníků a pacientů budou na sobě mít nikotinové nálepky, jiní budou mít jen placebo. Bude se zkoumat, zda vznikne odlišná reakce. Ve Francii vyšla tento měsíc studie, z níž vyplývá, že lidé, kteří kouří, mají o 80 procent menší pravděpodobnost, že onemocní koronavirem, než nekuřáci v jejich věkové kategorii.

- Množství nově nezaměstnaných zaměstnanců londýnských restaurací a hostinců přespává venku na ulicích, protože nemají na činži.

- Zahraniční výbor Demokraty ovládané Sněmovny reprezentantů zahájil vyšetřování Trumpova rozhodnutí zablokovat financování Světové zdravotnické organizace.

- V Británii zemřelo za posledních 24 hodin na koronavirus 360 lidí, počet mrtvých zemřelých v nemocnicích jer 21 902. Tento počet nezahrnuje počet mrtvých, kteří zemřeli v institucích sociální péče ani doma.

- Bílý dům se přece jen rozhodl v pondělí v 17 hodin washingtonského času uspořádat další "tiskovou konferenci" Donalda Trumpa poté, co předtím byla zrušena.
 

 


- Aktualizace: Trump vymazal tweet, v němž si stěžoval, že novináři dostávají "Noble Prizes".

- Počet potvrzených nákaz se přiblížil 3 milionům osob. Potvrzeno bylo 2 971 669 nákaz. Zemřelo nejméně 206 549 osob, avšak celkový počet mrtvých je zřejmě daleko vyšší, protože mnoho případů se nezaznamenává a některé země nezaznamenávají úmrtí na koronavirus u osob, které měly i jiné nemoce.

- Čínské ministerstvo zahraničí popírá, že by Peking šířil o koronaviru dezinformace. Analýza Evropské unie varuje, že existují "podstatné důkazy" o tajných čínských operacích na sociálních sítích, informuje Reuters. Vysocí čínští činitelé předtím vyvíjeli nátlak na EU, aby zcenzurovala svou kritiku, protože prý to způsobí, "že se Peking velmi rozhněvá". Analýza EU byla zveřejněna koncem minulého týdne a některé její formulace byly zjemněny. Mluvčí EU se k tomu odmítla vyjádřit.

Po pandemii koronaviru budou následovat ještě daleko vražednější a ničivější pandemie, pokud nedojde k odstranění základní příčiny - rychle pokračující likvidace přírody, varují čelní světoví experti na biodiverzitu. "Za pandemii COVIDU-19 nese odpovědnost jediný biologický druh - my," zdůrazňují. "Nedávné pandemie jsou přímým důsledkem lidské činnosti, zejména našich globálních finančních a hospodářských systíémů, které dávají přednost ekonomickému růstu za každou cenu. Máme už jen malou příležitost zastavit nynější krizi a zabránit dalším." Lidská společnost je ohrožena zrychlující se likjvidací přirozených životodárdných systémů na planetě Zemi.  ZDE 

- Trump popírá, že chce vyhodit svého šéfa pro zdravotnictví. Po fiasku, kdy Američanům doporučoval, aby si píchali savo, neuspořádal Donald Trump už druhý den v neděli tiskovou konferenci. Popřel, že chce vyhodit svého šéfa pro zdravotnictví Alexe Azara. Trump se stal terčem všeobecného posměchu, když kritizoval na Twitteru, že prý novináři neférově dostávají "vznešenou cenu" (Noble Prize) - spletl si pravopis, mínil tím Nobelovu cenu, "Nobel Prize", nikoliv tedy "Noble Prize". Ovšem celé to bylo špatně - Nobelova cena se neuděluje novinářům.

- Rusko má nyní víc nákaz než Čína.  Rusko potvrdilo za posledních 24 hodin nových 6198 případů nákazy, celkový počet oficiálně registrovaných nákaz v Rusku je 87 147, Čína má 84 500 případů nákazy. Dalších 50 pacientů za posledních 24 hodin v Rusku zemřelo, celkový počet mrtvých je v Rusku 794.
- Nový Zéland se připravuje zrušit přísné uzamčení země. Novozélandská vláda informovala o jen jediném novém případu nákazy a konstatovala, že se jí podařilo virus eliminovat. Ve 23.59 v pondělí Nový Zéland zruší uzamčení země, které trvalo čtyři týdny.

- Několik amerických států se chystá zrušit své uzamčení, dochází k rozkladu ekonomiky. Colorado, Mississippi, Monnesota, Montana,  Tennessee a další americké státy zruší uzamčení společnosti. Ekonomové předpovídají na duben nezaměstnanost 16 procent nebo vyšší. Guvernér státu New York Andrew Cuomo uvedl, že některé regiony ve státě by mohly zrušit uzamčení trochu dříve "s určitou opatrností".
- Britské ekonomice bude trvat tři roky, než se zotaví z koronaviru, konstatovala prognostická firma EY Item Club.  Britští lékaři mají stále problémy se získáváním ochranných prostředků. Ohrožuje to jejich životy.

- Počet mrtvých v Británii za posledních 24 hodin byl 413, celkem bylo registrováno v nemocnicích 20 732 úmrtí. Británie neregistruje úmrtí v domovech důchodců a doma.

- V neděli zablokovali demonstranti silnice v Libanonu na protest proti zhoršující se ekonomické situaci v důsledku uzamčení země. 45 procent obyvatelstva Libanonu žije v chudobě.

- 1,3 milionu Australanů si  do šestiu hodin do rána v Austrálii stáhl aplikaci CovidSage, která zaznamenává koronavirus u osob, s nimiž se setkali. Je to téměř, 4,5 procent australského obyvatelstva.

- Evropské země oznamují uvolňování uzamčení společností. Itálie začne uzamčení uvolňovat od 4. května. Premiér Giuseppe Conte řekl národu, "pokud milujete Itálii, budete dodržovat odstup".

- Egypt požádat Mezinárodní měnový fond o koronarovou půjčku.

- Wuchan už propustil všechny pacienty nakažené na koronavirus.  Čína v neděli zaznamenala jen tři nové případy nákazy a žádná nová úmrtí. Dva z nich byly ze zahraničí, třetí od Číňana vracejícího se na severu země z Ruska. V neděli byl počet nových pacientů na koronavirus ve Wuchanu nula.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
8554

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2020