Vláda nenápadně schvaluje kroky k dostavbě Dukovan

1. 5. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty
Abychom přes zamlžené brýle od roušek nepřehlédli tuto veledůležitost.

Vláda nenápadně schvaluje kroky k dostavbě Dukovan. Protože blok jaderky je normální podnikatelskou cestou nerealizovatelný (tj. není možné, aby jej setrvale vysoce ziskový ČEZ zaplatil ze svých zisků, případně z běžného komerčního úvěru), vymýšlí vláda tuto fintičku, která nás bude stát... kolik vlastně?

Pojďme počítat.

 

Nový blok Dukovan bude stát, včetně onoho "přiměřeného zisku" ČEZu odhadem 500 miliard Kč. (To je zásadní číslo, takže jak jsem k němu došel? Vláda uvádí náklady na stavbu 160-180 mld, a podobná čísla jsou uváděná PŘED stavbou bloků i jinde v Evropě. Výsledně jsou ale všude přešvihnuté náklady, dvou-až trojnásobně. Experti se dnes už těmto předběžným odhadům nákladů jenom smějí. Dále je tu otázka ceny peněz - všechny jaderky se úvěrují a úroky jsou i nich hodně vysoko, je to rizikový projekt. K tomu připočtěme onen "přiměřený zisk ČEZu", řekněme 30%, a jsme na těch 500 miliardách, klidně i více).

Problém je že pět set miliard je částka, která se těžko představuje, takže ji rozpočítáme. Nový blok by měl dodávat zhruba deset procent elektřiny v zemi, takže to můžeme hezky vztáhnout na miliónové město, tedy zhruba na Prahu. Na každého Pražáka nám tak vychází 500 000 Kč, a protože lidé žijí obvykle v menších tlupách, tak na běžnou čtyřčlennou rodinu jsou to dva milióny korun. (Na Pražáka dobrý! Ale ono to platí úplně stejně i pro obyvatele Bruntálu...)

Sice se to roztáhne na pár desetiletí, ale pořád jsou to dva milióny, a prosím pozor, je to JENOM za silovou elektřinu, a opět pozor, je to JENOM za výstavbu jaderky, nikoli za její provoz. Ten je poměrně levný, ale pořád je to třetina ceny výstavby - takže počítejte a násobte dál. O podobné fintě přemýšleli v Británii, kde se dostavuje velká jaderka Hinkley Point C (samozřejmě přešvihnuté termíny a prodražení) a vyšlo jim, že ona "nákladová" cena energie je dvojnásobkem tržních cen...

Vím, že energetika nemá žádné krásné, ekologické a levné řešení - proto je pravdivý bonmot, že "nejlepší energie je ta co se nemusela vůbec vyrobit". Ale pokud na jedné straně zlostně vrčíme nad dotacemi do obnovitelných zdrojů, nad "solárním tunelem", pak se tu u nového bloku jaderky se chystá ne dotace, ale megadotace, a to - jak jinak - z našich kapes. Za elektřinu z nové jaderky tak budeme platit cenu nikoli tržní, ale jakousi umělou nákladovou - čím dráž se Dukovany postaví, tím víc zaplatíme, investorovi, tj. ČEZu přitom tohle může být jedno, protože ví že prodražení zaplatíme rozkazem státu.

0
Vytisknout
13818

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2020