Kterak ANOfert zachránil tisíce mrtvých, aneb Staré pověsti těžkoslovenské

29. 4. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty
Podle premiéra Andreje Babiše jeho vláda opatřeními během koronavirové pandemie zachránila "tisíce mrtvých" a nedopustila se žádné chyby, když protikrizová opatření převedla pod ministerstvo zdravotnictví - což ovšem ve svém rozsudku odmítl pražský městský soud ZDE. Mezitím v ČR probíhá metodologicky zásadně pochybený "průzkum promořenosti" postavený místo na reprezentativním vzorku na "kvótním samovýběru" dle vlastní úvahy se dostavujících účastníků, který tak přes masivní plánovaný počet 27 000 osob nemá nejmenší šanci zjistit, kolik procent občanů opravdu prodělalo chorobu COVID-19 ZDE ZDE.


Zopakujme si tedy, co se v ČR v souvislosti s koronavirovou pandemií skutečně stalo. Česká vláda spolu s dalšími americkými spojenci byla varována před nebezpečím vznikající virové epidemie v Číně již během listopadu 2019 ZDE. V následujících měsících zcela zanedbala krizové přípravy, které měly zahrnout zejména shromáždění dostatku ochranných pomůcek pro klíčové sektory, tzn. zdravotníky, bezpečnostní složky a hasiče, sociální služby a maloobchod. Následně udělala jednu věc dobře: Vyhlásila v poměrně rané fázi indikované epidemie na českém území plošnou karanténu, kterou zásadně zpomalila šíření choroby mezi obyvatelstvem. Nyní ale již nějaký čas dělá vše pro to, aby tento relativně slušný výsledek (jemuž dosti ubírá na kráse zejména dlouho trvající nedostatek ochranných pomůcek pro medicinský personál) prošustrovala dalšími chaotickými a nekoncepčními kroky - a zejména předčasným uvolněním karantény bez jasné výstupní strategie.

Pokud vláda skutečně v krátké době bezpečnostní opatření rozvolní, jak v posledních dnech oznámila, může ČR záhy dopadnout třeba jako japonský ostrov Hokkaido. Tam pod tlakem ekonomické lobby uvolnili přísný karanténní režim, aniž se jinak cokoliv zásadního změnilo (objevení jednoznačně účinného léku, vyvinutí vakcíny...). V krátké době musely úřady kvůli rekordnímu počtu nakažených karanténu zase rychle obnovit - jenže za mnohem horších a obtížnějších podmínek než předtím ZDE.

Ještě jednou: Babišova vláda nehledě na řadu zásadních pochybení udělala jednu věc dobře: Zavedla plošnou karanténu ke zpomalení epidemie. Neměla a nemá však žádnou realistickou celkovou strategii, jak z karantény zase ven, ani na ní nepracuje. S postupným nárůstem lobistických tlaků prostě kabinet stále rychleji couvá od původních opatření. O nějaké koncepčnosti nemůže být ani řeči.

S koronavirem zdaleka nejsme hotovi a reálně hrozí druhá vlna infekcí na podzim během chřipkové sezóny, i kdyby nebylo překotného a chaotického uvolňování karantény ohlášeného v nedávných dnech. Postup vlády tedy v posledním zhruba týdnu jednoznačně signalizuje trend k "prošustrování" dosavadních relativních úspěchů a nárůstu obětí na životech ZDE.

Premiér, který nedokáže sestavit ani tři věty tak, aby dávaly smysl, mezitím masíruje čaulidi vítězoslavnými sděleními, v nichž má vypadat jako mistr světa amoleta. I při velmi umírněné konfrontaci s kritickým rozumem lze však do pár minut zjistit, že v případě premiérových sdělení adresovaných široké veřejnosti se vesměs jedná o prndy naší kolobrndy v pohádce šaška Bumbáce, jež čas od času prokládají báchorky admirála Machorky.

Zatímco kabinet otevírá psí salony, měl by se místo toho pečlivě připravovat na "zákopovou válku" s pandemií ZDE.

Jinak už za nějaké tři, čtyři týdny po uvolnění plošné karantény na své oblíbené provozovně v sousedství můžete nalézt obligátní oznámení: "Pro urážku starostenský nohy nadosmrti zavříno".

0
Vytisknout
10608

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2020