Průběžné zpravodajství:

Trump po doporučení, aby lidi si píchali savo, už "nebude dělat tiskové konference"

26. 4. 2020

čas čtení 3 minuty
Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  V neděli 26.4.  bylo v ČR registrováno 7352 nakažených, v nemocnici bylo 352 osob a 219 osob zemřelo.

- Africké země spoléhají na agresivní testování a vyhledávání kontaktů jako na zřejmě jedinou použitelnou strategii pro boj proti koronaviru. Za posledních 10 dní stoupl počet nákaz na africkém kontinentu o 40 procent na 28 000 a počet úmrtí na 1300. Světová zdravotnická organizace varuje že do tří až šesti měsíců bude na světě 10 milionů nákaz, i když úřady upozorňují, že počet úmrtí může být nižší, pokud se úřadům podaří izolovat centra nákazy. Afrika má velmi mladé obyvatelstvo, což by mohlo proti úmrtím pomoci, avšak mnoho lidí trpí podvýživou či různými nemocemi.

- V pandemii už zemřelo 202 846 osob, informovala Johns Hopkins Univerzity v sobotu. Potvrzeno bylo 2 896 746 nákaz.

- Po více než měsíci, kdy Donald Trump šířil na tiskových konferencích národu své nesmysly o koronaviru, nejnověji o tom, že by si měli lidé píchat do žil savo, v sobotu už na tiskové konferenci nevystoupil, poté, co ho poradci varovali, že jeho vystoupení ohrožují jeho znovuzvolení. Napsal na Twitteru, že tiskové konference "nemají cenu", protože novináři jsou vůči němu nepřátelští a "tisk lže". Poradci ho varovali, že jeho vystoupení jsou kontraproduktivní. Starší voliči mají strach před koronavirem a to, že Trump na tiskových konferencích nadává novinářům a Demokratům, případně doporučuje neověřené "léky" a "léčebné metody" proti koronaviru, "není to, co lidé chtějí vidět". ZDE 
 

- V Británii stoupl počet mrtvých v nemocnicích nad 20 000.


- Francouzský premiér Edouard Philippe předloží v úterý celostátní strategii jak otevřít postupně zemi.

- Peking trestá "necivilizované" chování, totiž nechránění úst a nosu, když kýcháte či kašláte, a zavádí nové předpisy pro zlepšení veřejné hygieny v boji proti koronaviru.

- Světová zdravotnická organizace varovala, aby státy nezaváděly tzv. "imunitní pasy" pro pacienty, kteří se z koronaviru uzdravili, protože není jasné, zda mají imunitu proti nové nákaze.

- Počet nákaz v Mexiku stoupl za den o 970. Další 84 osob zemřelo. V Mexiku je registrováno 13 842 nákaz a 1305 úmrtí. Vláda uvádí, že počet nakažený je zřejmě daleko vyšší.

- Australská studie zjišťuje, že děti nešíří infekci ani mezi sebou, ani vůči dospělým. Vláda proto doporučuje otevření škol. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
7605

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2020