Spojené státy nad propastí

28. 4. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Tento text byl načten 6. dubna a téhož dne odeslán do redakce Českého rozhlasu Plus. Nebyl však zařazen do vysílání.

Pozn. šéfredaktora Britských listů Jana Čulíka: Pražští establishmentoví novináři a šéfredaktoři médií by se měli konečně probudit a VE VEŘEJNÉM ZÁJMU otevřeně informovat o katastrofě, jíž se pod vedením Donalda Trumpa stávají Spojené státy.

K tomu důležitá analýza slavného irského novináře Fintana O'Toolea ZDE. Avšak stovky novinářů dnes ve světě píší obdobně. Zjevně však nikoliv ČRoPlus. Tam jsou otevřené informace zakázány?

* * *

Ačkoli se kroky Trumpovy vlády již od samého začátku vykazovaly nekompetencí, zmatkem a chaosem, teprve až smrtící patogen odkryl děsivou podstatu vládních excesů i přehlížené slabiny americké společnosti. Zjevná je i neschopnost špiček Demokratické strany krizi efektivně řešit.

Spojené státy zasáhla pandemie koronaviru jako ničivý hurikán, který na kost obnažil otřesné slabiny nejbohatší země všech dob, přičemž předchozí bagatelizace a lži Bílého domu vystřídal strohý, byť cynický optimismus, že nákaze podlehne minimálně 100 tisíc Američanů, a nikoliv dva miliony Američanů.

Bylo by příliš laciné z globální krize primárně vinit autoritářskou Čínu, protože přední epidemiologové kvitují kombinaci drakonických karanténních opatření, masového testování a izolaci infikovaných. Peking dokázal prozatím epidemii potlačit, přestože nikdo nepochybuje o tom, že mohl jednat transparentněji a rychleji. Jestliže se nákaza dostala do Evropy a USA z Číny, dále do světa ji šířili především Evropané.

Varování před pandemií vyšla naprázdno

USA, jakož i evropské země se mohly na pohromu globálních proporcí v předstihu připravit, neboť epidemiologové před pandemií virové nákazy varovali několik let. Před pěti lety před hrozbou potenciální infekční nákazy varoval také Bill Gates.

Simulace Světového ekonomického fóra a Univerzity Johnse Hopkinse v říjnu 2019 ukázala, že světoví lídři nejsou na vypuknutí možné pandemie vůbec připraveni. A to jen několik týdnů před objevením nového patogenu v čínském Wu-chanu. Masové rozšíření koronaviru do všech koutů světa bylo navíc podmíněno globalizací, příkladně leteckou dopravou.

Jestliže nějaký světoví lídr fatálně selhal, byl to americký prezident. Ačkoli měl Trumpův kabinet spolehlivé informace o hrozbě COVIDu-19 od čínských expertů už v lednu a tajné služby bily na poplach v průběhu ledna a února, na veřejnosti dál šířil bludy o neškodné sezónní chřipce či o novém hoaxu demokratů.

Tyto a další nesmysly rezonovaly v nejsledovanější americké televizi Fox News, jejíž divácká obec bezpodmínečně Trumpa miluje a je krajně nedůvěřivá vůči tradičním médiím, třeba vůči listům New York Times a Washington Post, kde se dočítáme znepokojující podrobnosti o všech trumpovských excesech. 

Selhání na všech frontách

Bílý dům selhal na všech frontách, přestože jej moderátorská stálice Fox News Sean Hannity i nadále vyzvedává do nebes a veškeré nedostatky svaluje na demokraty. Trumpova vláda realizovala škrty ve zdravotnické sféře, de facto rozpustila pandemický tým v Národní bezpečnostní radě, vyvinula chybující test na koronavirus a zároveň svázala ruce veřejným a soukromým laboratořím.

Trumpův kabinet vinil všechny ostatní místo toho, aby doplnil federální rezervy o zdravotnický materiál, včetně respirátorů a dýchacích přístrojů - a přitom ztratil drahocenný čas. Bílý dům preferoval reakci soukromého sektoru na krizi a příliš pozdě autorizoval zákon nařizující korporacím, aby produkovaly ventilátory pro nemocnice zápolící s šokujícím nedostatkem zdravotnického materiálu.

Šedou eminencí Trumpova týmu je jeho zeť Jared Kushner, jenž si patrně uzurpoval pravomoc rozhodovat o tom, kdo dostane dýchací přístroje, a kdo nikoliv. Přednost mají republikánští guvernéři, zatímco někteří demokraté marně volají o pomoc.

Jenže jde o strukturální problém mající hodně hluboké kořeny, přičemž nejde jen o neexistenci všeobecného zdravotního pojištění, ale rovněž o fikci, že celospolečenské nešvary může efektivně řešit privátní sektor, což dlouhodobě podporovala i Demokratická strana.

 

1
Vytisknout
16327

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2020