Čínská spisovatelka Fang Fang kvůli "Wu-chanskému deníku" čelí pronásledování a výhrůžkám smrtí

27. 4. 2020

čas čtení 1 minuta
Poté, co byl Wu-chan odříznut od světa, oceňovaná čínská spisovatelka Fang Fang založila online deník o koronavirové tragédii probíhající v jejím rodném městě, informuje Ludovic Ehret.


Její deník přitáhl desítky milionů čtenářů - ale nyní, když se připravuje jeho zahraniční publikace v několika jazycích, doma čelí nacionalistické reakci.

Kritici tvrdí, že čtyřiašedesátiletá spisovatelka, která v roce 2010 získala nejprestižnější čínskou literární cenu, poskytuje munici zemím, které Peking obviňují za to, jak zacházel s pandemií.

Fang začala dokumentovat život v jedenáctimilionovém Wu-chanu, kde byla nákaza COVID-19 poprvé zjištěna v prosinci, poté co na ni 23. ledna byla uvalena bezprecedentní karanténa.

Zatímco se úřady zoufale snažily zastavit šíření choroby, Fang psala o obavách, hněvu a nadějích obyvatelů průmyslového města v izolaci.

V jednom z příspěvků zmiňuje snímky pustého Východního jezera ve městě a "pusté a pokojné rozlévání se vody".

Popisuje vzájemnou pomoc obyvatel a prostou radost ze slunečního světla ve svém pokoji.

Avšak dotkla se také politicky citlivých témat jako přeplněné nemocnice odmítající pacienty, nedostatku roušek a úmrtí příbuzných.

"Lékařův přítel mi řekl: Ve skutečnosti jsme my lékaři nějaký čas všichni věděli, že existuje přenos choroby z člověka na člověka, ohlásili jsme to našim nadřízeným, ale lidi nikdo nevaroval," napsala v jednom příspěvku.

Spisovatelka narozená v dobře postavené rodině intelektuálů s občanským jménem Wang Fang je vyhledávána čtenáři kvůli nepřikrášlenému informování z Wu-chanu v komunistické zemi, kde neexistují nezávislá média. Ale nakonec se také kvůli svému deníku dostala do potíží.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7734

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2020