Švédsko je považováno celosvětově za nejpříjemnější zemi k životu. Veselovský konstruuje "švédské peklo"

11. 1. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut


Zdroj: ZDE

Human Rights Watch: Švédský deník Dagens Nyheter obvinil populární český televizní kanál z šíření fake news o uprchlících ve Švédsku. Zde je anglický překlad toho rozhovoru. Skutečně Češi věří těmto lžím o Švédsku?

Přeložil jsem do angličtiny rozhovor Martina Veselovského s Kateřinou Janouchovou, aby se lidé ve Švédsku dověděli, jaké naprosté nesmysly konstruuje ve východní Evropě o jejich zemi to, co nyní nejméně tímto rozhovorem DVTV definovalo jako opravdu podřadné východoevropské médium. Při několikahodinové práci na překladu mě ohromila idiocie celého rozhovoru. Když překládáte, tak to si to podrobně uvědomíte. Je mi opravdu líto, že to musím říct, ale Kateřina Janouchová se v rozhovoru projevila jako neuvěřitelně hloupá. Nedokáže udržet logickou linii svého argumentu ani 10 vteřin, protiřečí si. Plácá, co jí napadne. Nic z toho, co říká, není zdrojováno. Typickým příkladem naprosté neinformovanosti Janouchové je její odpověď na otázku Veselovského, zda žije ve Švédsku asi dvacet procent cizinců. Janouchová odpoví, "To nevím, ale..." Jak je možné, že do rozhovoru Veselovský přijme osobu, která ani netuší základní informace, jako kolik cizinců vlastě žije v její zemi??

Výroky Janouchové jsou pozoruhodnou snůškou předsudků, stereotypů, nepodložených rasistických drbů, bigotnosti, osobních politických ambicí a touze po vládě "tvrdé ruky". Veselovský je absolutně nepřipraven. Nemá k ruce vůbec žádné informace o Švédsku, paranoidním blábolům Janouchoví jen pasivně přitakává. Snad nejvíc ohromující je, když Janouchová naznačuje, že její "česká krev" pomůže Švédsku vládou tvrdé ruky odstranit jeho problémy, ale že i po zavední (jejího??) autoritářského režimu to bude trvat léta. Každý soudný člověk vidí, že tato osoba je blázen. V ČR ji interviewují v televizním rozhovoru!!! Proměnila se ČR už úplně v jedny veliké Bohnice?

Že je Janouchová šílená, lze poznat z jejích zmatených výroků na nejrůznější, zdánlivě nevinná témata, netýkající se tématu imigrace, například z jejích pozoruhodných výlevů o tom, že alkoholici jsou stejní jako děti a že se vůči nim musí také uplatňovat "vláda tvrdé ruky", "tvrdá láska". Zvlášť si vychutnejte její "filozofický rozbor" o tom, jak feminismus zabraňuje švédským mužům být mužní v posteli, po čemž každé žena touží, takže Švédky jsou vlastně v důsledku feminismu nyní sexuálně frustrované.

Každého mělo napadnout, že tato osoba je potrhlá už z toho, jak jásá nad navrhovaným opatřením ministra Chovance v České republice, že by se každý český občan mohl vyzbrojit a zastřelit si osobně svého teroristu.

Martin Veselovský nemůže být tak omezený, aby nevěděl, že Janouchová říká naprosté pitomosti. Je profesionálně neetické z komerčních - či z kdovíjakých důvodů - oblbovat českou veřejnost touto hrůzou. Netušil jsem, že v době krize mohou česká média poklesnout tak nízko.

Níže uvádíme některé reakce švédských čtenářů překladu rozhovoru Veselovského s Janouchovou:

- "Nedokázala jsem se přestat smát. Anebo bych měla brečet? Už z toho vlastně vůbec nevím. Krásné je, jak jsou švédští muži nejistí!!"

- "PROBOHA!!"

- "No to jsou neuvěřitelné kraviny!"

- "Švédsko je na první místě v žebříčku zemí nejpříjemnějšího žívota! https://goodcountry.org/index/overall-rankings

- "Je to tak smutné. Autorka knih o orgasmu jako politická expertka v televizi!"

- "Jaké expertní znalosti ji oprávnily, aby vystupovala jako autoritativní hlas v této oblasti? Je prostě jako každý jiný obyčejný občan se subjektivními předsudky a o těch problémech, o nichž mluví, neví vůbec nic. Proč ji vůbec do toho rozhovoru vzali? Takováhle jsou média v České republice?"

- "Hluboce děsivá ukázka toho, jak se předsudky a soukromé názory stávají "fakty" a nástroji."

- "Lidi ve Švédsku si kupují zbraně k své vlastní sebeobraně? Švédi se chystají přestěhovat se do visegrádských zemí? V tom rozhovoru je hodně nových informací."

- "Ach jo. Přesně to, co Češi potřebují, aby prohloubili svůj strach."

- "Je holt načase, aby se Kateřina přestěhovala zpátky do Čech."

- "Ten rozhovor je přesně jako to, co tvrdí [ultrapravicová švédská strana] SD. Šíří nepravdivé poplašné zprávy o tom jak 'Švédsko upadá'".

- "'Alkoholici jsou jako děti a děti jsou jako alkoholici' - tedy opravdu!"

- "Je zjevné, že to nemůže být to, co píše, co jí dává hlas v České republice. Musí to být její rodinné zázemí. Pozoruhodný koktejl pravd a nepravd..."

0
Vytisknout
10198

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2017