Ruský novinář: To, jak se chová Trump na tiskových konferencích, dávno známe od Putina

13. 1. 2017

čas čtení 5 minut

Blahopřeji vám, americká média! Právě jste informovala o své první tiskové konferenci autoritářského prezidenta s masivním egem a hlubokým pohrdáním pro vaši profesi a pro všechno, co považujete za důležité. My v Rusku to už děláme 12 let. Zde je pár pozorování pro americké kolegy, píše Alexej Kovaljov:

1. Vítejte v éře nesmyslů a keců

Na faktech nezáleží. Tomuto člověku neublížíte fakty ani racionální argumentací. Vždycky nad vámi vyhraje. Vždycky se vykroutí z jakékoliv pečlivě připravené verbální pasti na něho. Vždycky se vytasí s množstvím bezvýznamných drobných faktů (Putin má ve zvyku utopit otázky, které se mu nelíbí, nudnými, neověřitelnými statistikami, čísly a procenty) frází, příkladů falešné morální ekvivalence a otevřených nesmyslů. Ví, že je to jednostranná komunikace, ne interview. Nemůžete mu dávat doplňovací otázky ani jeho výroky zpochybnit. Někteří novináři se snaží mu položit dvě otázky najednou, ale to taky nefunguje. Putin odpoví na tu lehčí a tu druhou ignoruje. Když poukážete na vážný problém, bude na to reagovat mlhavým výrokem. ("Pane prezidente, co řeknete na děsivé porušování lidských práv v naší zemi?" "Děkuji vám, slečno. Je to opravdu velmi závažná otázka. Všichni musejí respektovat zákon. A mimochodem, nedochází k porušování lidských práv i v jiných zemích? Další otázku, prosím.")

Avšak nepomohou vám v tom kolegové? Konec konců, všichni jste na jedné lodi?

Ne.

2. Neočekávejte kolegialitu

Tito lidé nejsou vaši kolegové. Jsou vaši soupeři na drsně konkurenčním, rozkládajícím se trhu. Ten, kdo bude mít štěstí položit první otázku a odvysílat odpověď jako první světu, vyhrává. Naprosto neočekávejte, že jiní novináři se budou dál ptát na tu věc, na kterou vám prezident řádně neodpověděl.

3. Očekávejte od "kolegů" podlézavost a měkké otázky

Hlavní součástí Putinových tiskových konferencí jsou měkké otázky. Pane prezidente, máte v srdci lásku? S kým budete oslavovat Nový rok? Co je vaším nejoblíbenějším jídlem? Nad takovýmito otázkami Putin roztává. Typicky pocházejí od žen, které pracují pro malé, regionální publikace. Do této kategorie také patří výroky, formulované jako otázky: "Pane prezidente, souhlasíte, že velká část médií se vůči vám chová neférově?"

K měkkým otázkám patří i otázky, které prezidentu vůbec nepřísluší. "Pane prezidente, naše silnice je plná děr a místní úřady s tím nic nedělají." "Pane prezidente, teče nám kohoutek." "Pane prezidente, měli bychom mít v naší vesnici šachový klub?" To jsou otázky, při nichž Putin vyloženě září. Všechno to samozřejmě bylo připraveno předem.

A také, někteří lidé ho autenticky milují a po každé jeho odpovědi nadšeně tleskají. Přítomni jsou lidé z publikací, jejichž jediným účelem je ho vychvalovat a útočit na jeho nepřátele. Ale vyskytne se také jeden symbolický kritik, kterému bude dovoleno zeptat se na "ostrou" otázku , která pak bude utopena v nesmyslech a muž na pódiu skončí jako vítěz. "Vidíte? Respektuji média a svobodu projevu."

4. Vždycky prohrajete

Tenhle muž vás vlastní. Ví velmi dobře, že on ZOSOBŇUJE zpravodajství. Nemůžete ho ignorovat. Vždycky hrajete podle jeho pravidel, která si on může změnit kdykoliv. Mizí vám čtenáři, protože se zmenšují rozpočty na reklamu, zatímco jeho popularita roste a pokud chcete udržet svou publikaci naživu, musíte informovat o všem, co ten muž říká, jakmile to řekne, bez jakékoliv analýzy a ověřování faktů, protože 1. jeho stoupencům je úplně jedno, jestli jim lže do tváře, a 2. zatímco se budete tvrdě snažit analyzovat jeho lži a ukázat, kde je pravda, vychrlí další hromadu nesmyslů, která vás pohřbí.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
7775

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2017