Washington Post: Seznamte se s proruským, antimuslimským evropským politikem, který byl právě pozván do Trumpova Bílého domu

13. 1. 2017

čas čtení 5 minut

Motto - Čtenářská reakce na fóru Washington Post: Dnes si je většina Čechů jistá, že všichni muslimové jsou buď teroristé nebo velmi konzervativní islamisté. Já jsem součástí muslimské rodiny už mnoho let a mou zkušeností je, že mnoho z nich je pozápadněných a byli by daleko příjemnějšími sousedy než Češi. Zeman hraje na nevědomost, strach a hysterii Čechů, kteří se nikdy s žádným muslimem nesetkali. Takovýto druh politika je mi odporný. A mimochodem, Hitler byl zvolen 44 procenty německých voličů. Miliony Němců byly donuceny ke spolupráci s nacistickým režimem. Německo nebylo náhle proměněno ve vražedné rasisty. Zeman je vzdělaný člověk a tohle dobře ví.

Ze Zemanových odpovědí z rozhovoru pro deník Washington Post vyjímáme:

Byl jsem jediný evropský šéf státu, kdo před prezidentskými volbami podporoval Trumpa. Moje důvody? Zaprvé je to jeho odvaha. Politikové by měli být odvážní a neváhat. Zadruhé zastává Trump podobné postavení jako já v boji proti islámskému terorismu a ilegální migraci. A zatřetí jde o politickou korektnost. Politicky korektní je říkat "mezinárodní terorismus". Odvahou je říkat "islámský terorismus". Bude pro mě proto potěšením setkat se s Donaldem Trumpem. Pojedu v druhé polovině dubna. Donald Trump mi osobně zatelefonoval. Říkal mi, že zná Českou republiku, navštívil ji, jeho bývalá manželka je Češka. A proto říkal, že Česká republika je velmi krásná země. A já souhlasím.

Od Obamy jsem nikdy pozvání nedostal, protože jsem nesouhlasil s jeho postojem vůči Izraeli. Nelíbí se mi váhání v této oblasti. A situace na Blízkém východě. Obamova politika zničila prakticky všechny země a struktury na Blízkém východě.

Podporuji zrušení sankcí proti Rusku, protože je to strategie, která nemůže vyhrát. Proto mě považují za proruského politika. Nejsem ale financován z Ruska, ve skutečnosti jsem jen agentem České republiky.

Otázka: Jeden z vašich vrcholných poradců, Martin Nejedlý, byl partnerem v ruské firmě Lukoil, v české pobočce. Lukoil dokonce zaplatil za Nejedlého firmu velkou pokutu po ropné dohodě, která se neuskutečnila.

Zeman: Pravděpodobně, ano. To je problém pro Lukoil. To není můj problém.

Otázka: Nepotvrzená zpráva z prokremelského serveru tvrdí, že americké velvyslanectvi v roce 2014 zorganizovalo proti vám v den 25. výročí sametové revoluce protest. Věříte tomu?

Zeman: Nevím. Všechno je možné.

Otázka: V roce 2016 vydala česká rozvědka zprávu, že Rusové pronikají tajně do českých médií ve snaze šíří propagandu a fake news. Souhlasíte s jejím hodnocením?

Zeman: Máte-li vy nějaké názory, Rusové mají nějaké názory a chcete je vyjádřit veřejně v médiích. To není dezinformace, to není propaganda. Je to normální situace, protože věřím ve zdravý rozum občanů, v ČR i v Americe. A kromě toho nemám rád novináře. Protože chápou své názory jako něco nadřazeného názorům ostatního obyvatelstva.

Otázka: České ministerstvo vnitra nedávno vytvořilo novou jednotku pro boj proti fake news. Že prý to nepodporujete?

Zeman: Nikdo nemá monopol na pravdu. Tato část ministerstva vnitra, asi 15 lidí, nemá monopol na pravdu a nemají žádnou kvalifikaci pro to, aby analyzovali, co je pravda a co je lež.

Otázka: Objevily se nepodložené zprávy, že Michael Cohen, poradce Donalda Trumpa a další z jeho týmu se v Praze během prezidentské kampaně sešli s ruskými činiteli. Donald Trump to popírá. Víte něco o této schůzce?

Zeman: Pokud se tato schůzka uskutečnila, Michael Cohen byl velmi nezdvořilý, protože se nesetkal se mnou, prezidentem České republiky. Nemám o tom žádné informace. Je to naprostý nesmysl.

Otázka: Říkáte, že žádný umírněný muslim neexistuje. Můžete to vysvětlit?

Zeman: V Německu ve třicátých letech byli Němci slušní lidé. Jen za tři roky se stali fanatickými nacisty. A muslimů jsou dvě miliardy. Pokud byli Němci zradikalizováni za pouhé tři roky, existuje vážné nebezpečí, že tyto lidi, kterým říkáte umírnění muslimové, zradikalizuje například Islámský stát.

Otázka: Také tvrdíte, že muslimové se nemohou asimilovat do evropských kultur.

Existuje obrovský rozdíl mezi americkou a evropskou kulturou a muslimskou kulturou. A to je postoj vůči ženám. Pro muslimy jsou ženy podřadné bytosti. To je v evropské kultuře nepřijatelné.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
8306

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2017