Maďarsko zneužívá Trumpova zvolení k potlačení disidentských hlasů

13. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Mluvčí maďarského premiéra se radoval, že Trumpova inaugurace v USA znamená vznik nové éry, kdy budou občanští aktivisté marginalizováni

Ultrapravicová vláda v Maďarsku energicky obhajuje své rozhodnutí zakázat občanské organizace, financované ze zahraničí. Raduje se, že příchod Donalda Trumpa do prezidentského úřadu v USA znamená "vznik nové éry".

Oficiální mluvčí Viktora Orbána potvrdil, že vláda změní předpisy upravující činnot občanských aktivistů. Obvinil je, že se "chovají jako politikové". Zoltán Kovács se vyjádřil: "Vzniká nová éra a i z Washingtonu přijde jiný postoj k těmto otázkám." Obamova kritika postoje maďarské vlády k občanským organizacím "zbytečně zhoršovala naše vztahy".

Orbánovo stále autoritářštější chování vyvolává obavy z likvidace demokracie v Maďarsku. Orbán už omezil svobodu sdělovacích prostředků a nezávislost soudů.

Kovács si stěžoval, že je "Maďarsko neodůvodněně obviňováno z nedostatku otevřenosti a z korupce. "Jsme přesvědčeni, že jakmile se zbavíme těchto kritiků, bude to jednodušší. Nastává pragmatičtější éra."

Jak Orbán, tak Trump jsou tvrdými odpůrci George Sorose, bilionáře filantropa, jehož Nadace pro otevřenou společnost poskytuje granty desítkám maďarských občanských organizací a financuje liberální kauzy v USA i jinde. Szilárd Németh, náměstek předsedy maďarského parlamentu za Orbánovu stranu Fidesz, se vyjádřil, že maďarská vláda "použije všech prostředků k tomu, aby tyto organizace z Maďarska vymetla".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5946

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2017