Způsobí Británie rozklad evropské sociální infrastruktury?

Britský ministr financí: Uděláme z Británie daňový ráj

15. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Pokud Evropská unie odepře po brexitu Británii přístup na jednotný evropský trh, britští konzervativci promění Británii v daňový ráj a zruší tamější sociální infrastrukturu evropského typu a evropský systém zdaňování a regulace, řekl britský konzervativní ministr financí německému listu Welt am Sonntag. Na výzvu, aby to vysvětlil, Hammond řekl: "Mohli bychom být donuceni změnit svůj hospodářský model a budeme muset změnit svůj hospodářský model, abychom získali konkurenceschopnost. A můžete si být jisti, že uděláme všecko, co budeme muset udělat. Britský lid si nelehne na zem  a neřekne, je to škoda, nedá se nic dělat, byli jsme zraněni. Změníme svůj ekonomický model a navrátíme se, staneme se významnou konkurencí."

Hammond také zdůraznil, že pro Británii bude při vyjednávání s EU hlavní prioritou omezení imigrace z Evropské unie. "Jsme si vědomi signálu z referenda, že musíme mít kontrolu nad vlastní imigrační politikou," dodal. "Pokud budete mít německý pas, budete samozřejmě moci do Británie cestovat jako turista či za obchodem. Otázkou je svoboda jezdit do Británie za prací, svoboda v Británii se usadit a svoboda zakládat tam podniky."

Konzervativní premiérka Mayová chce omezit přístup pracovníků z EU do Británie "ve všech sektorech a na všech úrovních kvalifikace".

Holandský náměstek premiéra Lodewijk Asscher, který byl nedávno zvolen předsedou holandské Labouristické strany, která je v současnosti partnerem v tamější koaliční vládě, informoval písemně šéífy socialistických stran v EU, kde je hranice, za něž jeho strana při vyjednávání o brexitu odmítne jít. Holandsko podle něho bude blokovat jakoukoliv obchodní dohodu EU s Británii, pokud Británie nepřijme tvrdé předpisy proti vyhýbání se placení daní. Holandsko nebude akceptovat, aby se Británie stala daňovým rájem pro multinacionální společnosti a pro bohaté, řekl Asscher.

Podle Asschera je v zájmu jak Británie, tak 27 členských zemí EU, aby bylo vládě premiérky Mayové zabráněno proměnit Británii v "neoliberální" baštu s nízkými daněmi. Kdyby se to stalo, "ohrozí to všechny Evropany, protože to ochromí naši podporu pro sociální infrastrukturu a způsobí to, že obyčejní lidé za to budou muset zaplatit. Proto musí příští obchodní dohoda s Británii obsahovat záruky, že Británie neumožní firmám vyhýbat se placení daní. Musíme zastavit onen fiskální závod ke dnu."

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
8343

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2017