Cílem ruských dezinformačních a hackerských útoků bude nyní Německo

14. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Před rokem zmizela v Berlíně na 30 hodin třináctiletá německo-ruská dívka Lisa F. Když se vrátila k rodičům, tvrdila, že byla unesena a že ji znásilnili "Arabové". Byla to lež - jak později přiznala. Pohádala se s rodiči a celou záležitost si vymyslela. Přesto se ta epizoda stala centrem divoké ruské dezinformační kampaně, zaměřené na destabilizaci Angely Merkelové a německých institucí, píše Natalie Nougayrède.

Německé ultrapravicové organizace uspořádaly demonstrace. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov charakterizoval Lisu, která má německé i ruské občanství jako "naši dívku" a obvinil německé úřady, že věc záměrně utajují z důvodů politické korektnosti. Německý ministr zahraničí obvinil Rusko z šíření "politické propagandy".

Nyní, o rok později, v lednu 2017, umístily důsledky zveřejnění dokumentace o vztazích Donalda Trumpa vůči Rusku Vladimíra Putina a jeho mocenské struktury do centra americké politiky. Pro Evropany vyvstává otázka: Co to bude znamenat pro evropský kontinent, na němž se blíží klíčové volby ve Francii, v Holandsku a v Německu. Skandál s Lisou je důležitý, protože vypovídá mnoho o tom, co se teď může stát.

Jedním z hlavních varování amerických výzvědných organizací ve zprávě o ruských hackerských útocích proti USA bylo, že příštím cílem útoku je Evropa.

Už loni v květnu obvinil veřejně šéf německé výzvědné služby Hans-Georg Maasen ruské tajné služby z internetové špionáže a sabotáže. V roce 2015 německé výzvědné služby zjistily, že Rusko hackersky proniklo do dolní komory německého parlamentu.

Koncem roku 2016 jmenovala celá řada německých činitelů, včetně Angely Merkelové, Rusko jako hrozbu německému demokratickému procesu. Očekává se, že Německo bude letos hlavním cílem ruského úsilí vyvolávat zmatek, provádět hackerské útoky, využívat dat, šířit falešné zprávy a dezinformace a diskreditovat či vydírat politiky. Německo je nejvlivnější země v Evropě a Rusko si buduje v Evropě svou sféru vlivu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6453

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2017