Čína: O statutu Tchajwanu jednat nebudeme

15. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Čína varovala Trumpa, že absolutně nebude vyjednávat o statutu Tchajwanu. Čínské ministerstvo zahraničních věcí sdělilo Trumpovi, že dlouholeté americká politika "jediné Číny", kdy Amerika nezpochybňuje nárok Pekingu na Tchajwan, je politickým fundamentem veškerých čínsko-amerických vztahů.

Ve svém sobotním rozhovoru pro Wall Street Journal tvrdil Trump, že americké vztahy s Čínou a Tchajwanem budou záviset na to, zda Čína změní svou hospodářskou politiku vůči USA.

Čínské ministerstvo zahraničí vyslalo zpětný úder a varovalo Trumpa, že žádné takové vyjednávání nebude.

Peking také rozzuřilo, když Rex Tillerson, Trumpův nominant na funkci ministra zahraničí, přirovnal to, že Čína buduje v Jihočínském moři umělé ostrovy pro vojenské účely, k ruské "invazi" na Krym. Čínská média v této věci útočí na Trumpa a varují ho, že USA bude čelit "velké válce", pokud se pokusí odepřít Číně přístup k těmto umělým ostrovům.

"Tillerson by si měl nastudovat vojenské strategie jak použít jaderných zbraní, pokud chce donutit velkou jadernou mocnost, aby se stáhla z vlastního území," napsal v redakčním komentáři list The Global Times, ovládaný Čínskou komunistickou stranou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7803

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2017