Theresa May: Pro mě je prvořadé zakázat Evropanům přístup do Británie a zrušit pravomoci Evropského soudu

16. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Konečně svobodni!!

Konzervativní, nevolená britská premiérka Theresa Mayová zdůrazní ve svém úterním projevu, že prioritou pro ni je kontrola evropské imigrace a vyčlenění Británie z jurisdikce Evropského soudního dvoru - takže se britští občané už k němu nebudou moci odvolávat, pokud budou porušena jejich lidská práva. Protože chce Mayová v první řadě zakázat Evropanům přístup do Británie, vyčlení zemí z evropského jednotné trhu a z celní unie. Kvůli posedlostí zákazem imigrace z EU hodlá britská premiérka vážně poškodit britské hospodářství.

"Neusilujeme o částečné, ani asociační členství v Evropské unii. Neusilujeme o nic, co by znamenalo, že částečně zůstáváme v Evropě, řekne Mayová ve svém projevu.

Zdroje v britské vládě uvádějí, že Mayovou přesvědčili vládní kolegové, aby zaujala tvrdý postoj vůči brexitu, protože prý by nyní referendum pro brexitu se vyslovilo pro brexit v poměru 60-40 procent. Angličtí voliči si prý myslí, že to, že dosud nedošlo k hospodářské katastrofě (brexit se zatím nekonal), znamená, že odchod Británie z EU je hospodářsky nepostihne.

Očekává se, že projev Mayové povede k dalšímu poklesu britské libry.

Na tvrdý postoj Mayové vůči Evropské unii bude reagovat zuřivě Skotská nacionální strana, protože je zjevné, že Mayová hodlá ignorovat požadavek Skotska, aby zůstalo členem evropského trhu a udrželo si volný pohyb obyvatelstva. Skotsko hlasovalo drtivou většinou pro setrvání v EU

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová varovala, že pokud bude londýnská vláda ignorovat požadavky Skotska, důsledkem může být nové skotské referendum o nezávislosti. Skotský tisk publikuje názory evropských europoslanců, podle nichž prý nic nebrání tomu, aby na rozdíl od Anglie Skotsko zůstalo členskou zemí EU a stalo se tak v tomto smyslu následnickým státem Velké Británie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6583

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2017